Închide

Noile năzdrăvănii ale românilor în străinătate: Mafia ciupercarilor îngrozește Polonia

Avatar
mushrooms, boletus, maroni

Fotografie de silviarita pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Autoritățile forestiere de stat din Polonia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la grupurile masive de culegători de ciuperci veniți din România, pe care îi suspectează că desfășoară operațiuni comerciale neautorizate în pădurile poloneze, vânzând ciupercile culese în străinătate. Totuși, în lipsa unor prevederi legale clare care să interzică acest lucru, polonezii nu au ce să le facă celor care fac parte din așa-numitele ”mafii ale ciupercarilor”, scrie portalul de știri Polsat News.

Culesul de ciuperci este o activitate recreațională tradițională în Polonia. În special la sfârșitul verii și începutul toamnei, mulți oameni aleg ca modalitate de petrecere a timpului liber plimbările prin pădure, la cules de ciuperci sau fructe de pădure.

În ultimii ani, însă, un număr mare de ciupercari din România și-au făcut apariția mai ales în regiunea Transcarpatia din sud-estul Poloniei.

Cum funcționează ”mafia ciupercarilor”?

Afacerea lor este perfect organizată. Zi după zi, zeci de culegători de ciuperci aduc și depozitează ceea ce au colectat la un magazin improvizat situat în spatele unei pensiuni locale. Acolo, mărfurile sunt atent selecționate, verificate și etichetate. În fiecare zi, ciupercarii culeg câteva sute de kilograme de ciuperci, care sunt transportate în aceeași zi în auto-frigorifice speciale. Probabil, de aici, ciupercile iau calea țărilor occidentale, spre Italia și Franța, dar o parte ajung și în România, spun cei de la Polsat News.

Najazd Grzybiarzy Z Rumunii Sprawa Trafila Do Prokuratury H1mkmd
Ciupercarii români. Sursa foto: Garda Forestieră din Krosno / Teraz Krosno.

Lucrătorii forestieri din Krosno spun că ciupercile se vând cu până la 30 de euro kilogramul, în condițiile în care produsele sunt obținute fără niciun preț de achiziție.

”Îi vezi prin păduri, ciupercari tot rânduri-rânduri. După se adună ciupercile dintr-un loc, se mută în altă parte”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale a Pădurilor de Stat din Krosno, Edward Marszałek.

Activitățile ciupercarilor români au început din urmă cu trei ani, când au apărut primele grupuri în pădurile din sudul Poloniei, în M-ții Beskizii Inferiori. Activitățile lor i-au indignat pe localnici, care au anunțat autoritățile, în special lucrătorii forestieri.

O ”mafie” perfect legală

În calitate de cetățeni ai UE, ciupercarii români au dreptul de a recolta ciuperci în pădurile publice, chiar dacă, așa cum spun reprezentanții autorităților forestiere din Polonia, ciupercile sunt exportate masiv în Europa de Vest.

Parchetul refuză să inițieze proceduri împotriva lor, în lipsa unei legi care să interzică aceste practici, însă silvicultorii recunosc că le este frică să iasă pe teren atunci când ciupercarii români sunt ”la muncă”, întrucât dau față în față cu grupuri de câteva zeci de străini, care nu vorbesc limba polonă și despre ale căror intenții nu au nicio idee, scrie și versiunea online a postului public de televiziune TVP.

Totuși, așa cum a subliniat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice din Krosno,

”… culegerea ciupercilor de către cetățenii români nu poate fi tratată diferit în comparație cu cea făcută de culegătorii noștri de ciuperci. Legea noastră nu limitează posibilitatea recoltării acestora”.

Garda forestieră intervine doar atunci când ciupercarii comit infracțiuni. Până acum, gardienii forestieri au dat circa 20 de amenzi, dintre care 15 weekend-ul trecut, pentru abateri precum conducerea unei mașini în pădure sau lăsarea gunoaielor prin pădure, spune Marszałek.

Românii nu au obiecții la primirea amenzilor și le plătesc rapid, în numerar, spune și Wojciech Zajdel, reprezentantul Gărzii Forestiere din Krosno, pentru ziarul local Teraz Krosno.

Najazd Grzybiarzy Z Rumunii Sprawa Trafila Do Prokuratury Llnx1h
Sursa foto: Teraz Krosno.

În același timp, el a reamintit că pădurile din Polonia sunt, în general, accesibile oricui dorește. Prin urmare, oricine, atâta timp cât nu încalcă regulile privind comportamentul în pădure, poate culege ciuperci, a adăugat el.

Culesul industrial al ciupercilor și al altor produse din pădure este interzis de legea din Polonia, însă nimeni nu a stabilit o limită care să definească noțiunea de ”cules industrial”.

Ciuperci bune și nebune

Pe lista autorităților poloneze, există 47 de specii de ciuperci aprobate pentru consumul alimentar uman. Cele mai populare specii sunt gălbiorii – omniprezenți prin pădurile din întreaga Polonie – hribii comuni, hribii pietroși, hribii de zădiș, râșcovii de brad, buretele călugăresc (de mesteacăn) și pălăria șarpelui.

Există, totuși, și mai multe specii de ciuperci otrăvitoare, care în fiecare an provoacă intoxicații grave și, uneori, chiar moartea.

Recent, s-au petrecut două incidente de acest fel, avându-i în centrul atenției pe afganii recent ajunși în Polonia și adăpostiți în centre de refugiați. În urma acestor situații, doi copii afgani au murit intoxicați.

scroll to top