Închide

Noua coaliție germană pregătește să interzică motoarele cu combustie, fără să o spună explicit

Avatar
Electric Cars Germany

Sursa foto: Business Standard.

Timp de citire: 2 minute

În urma noului acord al coaliției ”semafor” care se pregătește să preia puterea la Berlin, Germania ar putea să vizeze interzicerea vânzărilor de vehicule propulsate de motoare cu ardere internă chiar înainte de sfârșitul acestui deceniu, dacă guvernul german chiar va lua în serios atingerea obiectivelor enunțate de noul guvern cu privire la numărul de mașini electrice și la țintele climatice, potrivit Bloomberg.

Noua coaliție alcătuită din social-democrați, liberali și ecologiști a anunțat obiectivul de cel puțin 15 milioane de vehicule complet electrificate pe drumurile Germaniei până în 2030. Atingerea unui astfel de obiectiv, considerat vital pentru îndeplinirea angajamentelor internaționale ale Germaniei privind reducerea gazelor cu efect de seră, ar necesita oprirea vânzărilor de mașini cu motor cu combustie internă peste doar câțiva ani, consideră specialiștii.

”Nu se va putea atinge obiectivul decât dacă mașinile noi cu motoare cu ardere internă nu vor mai fi înmatriculate cu ceva ani înainte de 2030. Logic ar fi să oprim înmatriculările mașinilor pe benzină și motorină undeva până în jurul anului 2028”, a spus Volker Quaschning, profesor de sisteme de energie regenerabilă la Universitatea de Științe Aplicate din Berlin.

Până acum, doar 570.000 de vehicule pur-electrice au fost înmatriculate în Germania, ceea ce reprezintă puțin peste 1% din totalul flotei naționale.

Anul 2021 a reprezentat o accelerare impresionantă a înmatriculărilor de ”electrice” față de anul anterior. Grație stimulentelor generoase acordate de stat, care pot ajunge la reduceri de preț de 9.000 de euro, înmatriculările s-au dublat în primele 10 luni ale acestui an față de perioada similară din 2020.

Noua țintă a Germaniei pentru 2030 reprezintă o creștere substanțială față de obiectivul anunțat anterior: 15 milioane față de doar 10 milioane. Pentru a face față acestei flote, Germania va avea în vedere instalarea a 1 milion de stații de încărcare publice, precum și o extindere a politicii de stimulare a achiziției de vehicule electrificate.

Pe de altă parte, acordul de coaliție anunțat miercuri, la care s-a ajuns după două luni de negocieri intense, reprezintă un indiciu al clivajelor încă existente între cele trei partide componente. Dacă liderul liberal-democraților, Christian Lindner, care va fi viitorul ministru de Finanțe în Cabinet, s-a pronunțat împotriva interzicerii motoarelor cu combustie internă, ecologiștii au insistat cu precădere asupra introducerii în cadrul programului politic a eliminării treptate a mașinilor propulsate de combustibili fosili.

Pentru a se apropia de țintă, vânzările de vehicule electrice noi ar trebui să crească cu o rată uniformă de 33% pe an până în 2030 – deziderat dificil de îndeplinit, având în vedere că acestea vor rămâne, cu toate stimulentele și discount-urile, mai scumpe decât alternativele cu motoare tradiționale cel puțin până spre finalul intervalului vizat.

Un angajament asemănător își luase și vechiul Cabinet, condus de Angela Merkel, care viza 1 milion de vehicule electrice până în 2020. Ținta a fost ratată cu mult.

”Nu există prea multă substanță în acordul de coaliție atunci când vine vorba de atingerea unor niveluri atât de îndrăznețe de vânzări de «electrice». Una peste alta, consumatorii vor avea nevoie de ceva foarte convingător”, a spus Giulio Mattioli, cercetător în cadrul Departamentului de Planificare a Transporturilor la Universitatea Tehnică din Dortmund.

scroll to top