Închide

Polonezii s-au săturat de transportatorii ucraineni și anunță proteste, începând de săptămâna viitoare

Avatar
highway, road, truck

Fotografie de Schwoaze pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Camionagii polonezi vor bloca mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina începând de săptămâna viitoare, în semn de protest față de ceea ce ei spun că este libertatea transportatorilor ucraineni în Polonia, care le afectează afacerile, a declarat pentru Reuters un co-organizator al protestului, potrivit Euractiv.

Protestul, planificat să înceapă pe 6 noiembrie, are loc pe fondul unei încetiniri economice în Europa și al unei relaxări a reglementărilor pentru companiile de transport ucrainene, în 2022, de către Uniunea Europeană, pentru a ușura transportul de mărfuri către și dinspre țara invadată de Rusia.

Protestatarii intenționează să oprească camioanele care circulă la trei puncte de trecere a frontierei, lăsând să treacă un camion pe oră, dar exceptând transporturile de echipamente pentru armata ucraineană și vehiculele care transportă animale, potrivit unei notificări de protest văzute de Reuters.

Cererile protestatarilor includ, printre altele, reimpunerea restricțiilor privind numărul de camioane înregistrate în Ucraina care intră în Polonia și interzicerea companiilor de transport cu capital din afara Uniunii Europene, potrivit notificării.

“Companiile de transport ucrainene (…) intră fără restricții și efectuează operațiuni de transport pe care nu au dreptul să le efectueze”, a declarat Jacek Sokol, co-organizator al protestului și director adjunct al Comitetului pentru protecția transportatorilor și angajatorilor din domeniul transporturilor.

El a precizat că măsurile de protest vor afecta traficul în ambele direcții la punctele de trecere din Dorohusk și Hrebenne-Rawa Ruska, precum și traficul de ieșire prin Korczowa.

Potrivit lui Sokol, înainte de invazia Rusiei, companiile de transport ucrainene primeau 160.000-180.000 de permise pe an pentru transporturi specifice care necesitau intrarea sau tranzitul prin Polonia, dar nu și pentru transporturi în interiorul țării.

“Acum, aceste companii fac tot ce vor. Există un aflux complet, necontrolat, la fel ca în cazul cerealelor.”

Blocajul este doar o oportunitate de a bloca granița pentru camionagii concurenți ucraineni, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Serhiy Derkach, citat de presa locală. Aceștia reprezintă 85% dintre cei care trec granița ucraineano-poloneză pentru a aduce bunuri în Ucraina sau pentru a exporta bunuri, a adăugat el.

Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, o medie de 40.000-50.000 de camioane traversează lunar frontiera cu Polonia prin cele opt puncte de trecere existente, de două ori mai multe decât înainte de război. Majoritatea mărfurilor sunt transportate de flota de transport a Ucrainei.

Un proprietar al unei companii poloneze de transport rutier și șeful unei asociații de șoferi din orașul Siedlce, din estul Poloniei, a declarat pentru Reuters că protestul este o inițiativă populară și reflectă o problemă mai amplă a companiilor poloneze de transport care pierd piețe de desfacere în estul Poloniei, din cauza contra-sancțiunilor rusești de la invazia din 2022, din februarie.

“Acesta este de fapt rezultatul disperării transportatorilor (polonezi), cei care au pierdut efectiv aceste piețe, în principal din est. Mă refer la Ucraina și Belarus, la Rusia și la toate celelalte țări în care Rusia tranzitează”, a declarat Karol Rychlicki. “Acestea sunt, de obicei, mici companii de familie, nu niște întreprinderi mari… În încercarea de a găsi locuri de muncă alternative, ele destabilizează piața serviciilor de transport prin faptul că funcționează sub costuri.”

Rychlicki a declarat că drumarii polonezi au transmis pentru prima dată cererile lor guvernului în luna iulie, dar un răspuns din partea probabilului guvern demisionar a venit abia la sfârșitul lunii octombrie și a fost nesatisfăcător.

“Acești transportatori au luat problema în propriile mâini și încearcă să ceară dreptate”, a spus el despre protestul planificat.

Polonia spune că este optimistă cu privire la faptul că summitul UE din 14-15 decembrie va da undă verde deschiderii negocierilor de aderare la UE.

scroll to top