Închide

Nu vrei booster cu vaccin ARNm? Te poți proteja acum cu un vaccin pe tehnologie tradițională

Avatar
Nuvaxovid Novavax

Foto: dailynews.lk

Timp de citire: 2 minute

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Novavax (prospect în limba română aici) ca doză booster pentru persoanele adulte, înaintea unei creşteri anticipate a numărului de infectări cu noul coronavirus în această iarnă, relatează Agerpres. Vaccinul de la Novavax folosește o tehnologie clasică, tradițională, utilizată deja cu succes de zeci de ani în vaccinurile antigripale sau împotriva hepatitei B.

Într-o decizie separată, EMA a autorizat joi alte două vaccinuri booster realizate pe tehnologia ARN mesager, actualizate pentru a ţinti varianta Omicron a noului coronavirus. Dezvoltate de Moderna şi Pfizer-BioNTech, aceste vaccinuri bivalente vizează atât subvarianta BA.1 de Omicron, cât şi tulpina originală depistată prima dată în China.

Tehnologie tradițională versus ARN mesager

Vaccinul Nuvaxovid a primit autorizarea agenţiilor de reglementare medicală după ce primele vaccinuri împotriva COVID-19 – produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson – au fost aprobate în diverse ţări şi regiuni ale lumii.

Producătorii săi sperau că serul Nuvaxovid le va convinge pe persoanele care au fost sceptice faţă de vaccinurile cu noua tehnologie ARN mesager să se vaccineze totuşi în cele din urmă, în condiţiile în care Nuvaxovid are la bază o tehnologie considerată tradițională cu proteine recombinate, care este utilizată deja de mai multe decenii împotriva unor boli cunoscute, precum hepatita B şi gripa.

Cu toate acestea, cererea pentru vaccinul produs de Novavax a rămas mică. Luna trecută, producătorul Novavax şi-a revizuit la jumătate estimările privind veniturile sale anuale, în principal din cauza cererii limitate pentru vaccinul său utilizat într-o schemă primară de imunizare.

Cum funcționează Nuvaxovid?

Vaccinul conține mici particule făcute în laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Serul mai conține, de asemenea, un adjuvant – o substanță care ajută la întărirea răspunsului imun.

Când o persoană primește vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteină drept corpuri străine și va produce un răspuns natural împotriva lor – anticorpi și celule T. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina S de pe virus și va fi deja pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune protejează împotriva COVID cooperând pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia în celulele corpului și distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA.

Dacă este utilizat ca booster pentru persoane care au primit anterior alte vaccinuri anti-COVID-19, Nuvaxovid (prospect aici) are în continuare potenţialul de a oferi un spectru mai larg de protecţie, au sugerat cercetătorii.

scroll to top