Închide

Număr record de case cumpărate de străini în Turcia, în luna noiembrie

Avatar
place, istanbul, tower

Fotografie de 1963kafkas pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vânzările de case din Turcia către străini au atins un nivel record, după ce luna trecută au crescut cu aproape 50%, potrivit datelor publicate marţi, aducând în ţară miliarde de dolari, deprecierea lirei turceşti făcând achiziţiile mult mai ieftine pentru cei care cumpără cu valută, potrivit News.ro

Pe un fundal de inflaţie anuală de peste 20%, piaţa imobiliară a fost în general dinamică în noiembrie, vânzările totale crescând cu 59% în termeni anuali, până la 178.814 proprietăţi, arată cifrele Institutului de Statistică din Turcia.

Lira a scăzut luni la un minim record de 14,99 unităţi faţă de dolar, reprezentând o reducere la jumătate a valorii în acest an. La nivelul actual de 14,2 unităţi pentru un dolar, este cu peste 40% mai slabă decât la începutul lunii septembrie.

Altan Elmas, preşedintele asociaţiei de dezvoltatori şi investitori de locuinţe Konutder, a declarat că intrările de valută străină datorate vânzărilor de case în cele 11 luni până în noiembrie s-au ridicat la aproximativ 8,5 miliarde de dolari, depăşind prognoza sa.

Preşedintele Tayyip Erdogan a susţinut reduceri agresive ale ratelor dobânzilor pentru a-şi susţine noul program care pune accentul pe exporturi şi credit – în pofida inflaţiei ridicate şi a criticilor larg răspândite la adresa politicii monetare din partea economiştilor şi parlamentarilor opoziţiei.

Cele 7.363 de case vândute străinilor în noiembrie au reprezentat cel mai înalt nivel lunar de la începutul seriei de date în 2013.

De departe, cel mai mare număr de cumpărători străini au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Vânzările de proprietăţi către străini au fost puternice pe tot parcursul anului, crescând cu 39,4% în primele 11 luni, în timp ce vânzările totale de case au scăzut efectiv cu 9,2% în perioada de 11 luni, comparativ cu un an mai devreme.

Cel mai popular loc pentru vânzările de case către străini a fost Istanbul, cu 2.922 de vânzări, urmat de staţiunea de sud Antalya şi capitala Ankara.

Datele au arătat, de asemenea, că vânzările de credite ipotecare din noiembrie au crescut cu 61% faţă de un an anterior, la 39.366, reprezentând 22% din total în perioada respectivă. Anul trecut, vânzările au crescut datorită împrumuturilor ieftine din perioada pandemiei acordate de băncile de stat, ceea ce a determinat dezvoltatorii imobiliari să lanseze campanii pentru cumpărători.

scroll to top