Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut semnificativ în primul trimestru al anului
Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Institutului Național de Statistică, în trimestrul I 2020, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 41.800, în scădere cu 5.300 faţă de trimestrul anterior.
Rata locurilor de muncă vacante1 a fost 0,84%, în scădere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,34 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 16.400.
În trimestrul I 2020, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,99%), respectiv în alte activităţi de servicii (1,97%).
În industria prelucrătoare s-au concentrat circa 22% din numărul total al locurilor de muncă vacante (9.200 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,81%.
Sectorul bugetar a însumat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, câte 5.500 locuri vacante s-au regăsit atât în administraţia publică, cât şi în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.000 locuri vacante în învăţământ.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai mică valoare în hoteluri şi restaurante (0,16%).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, în marea majoritate a activitiăţilor economice s-au înregistrat scăderi ale celor doi indicatori.
Astfel, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a observat în hoteluri şi restaurante (-0,53 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante acesta a cunoscut cea mai relevantă diminuare în industria prelucrătoare (-1.800 locuri vacante).
La polul opus, cea mai semnificativă creştere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în administraţia publică.
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cu excepţia industriei extractive, care a înregistrat o uşoară creştere a celor doi indicatori, celelalte activităţi ale economiei naţionale au înregistat scăderi.
Astfel, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-0,82 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cea mai importantă scădere s-a observat în industria prelucrătoare (-6.000 locuri vacante).
De asemenea, o altă scădere relativ semnificativă, atât în ceea ce priveşte
rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-a regăsit în transport şi depozitare (-0,67 puncte procentuale, respectiv -1.800 locuri vacante).
Întregul comunicat INS este disponibil aici.