Închide

Premierul Australiei e foc și pară pe europeni: Vaccinarea merge încet din cauza UE!

Avatar
Scott Morrison Nervos

Premierul Australiei, Scott Morrison. Sursa foto: Channel News Australia.

Premierul australian Scott Morrison a învinovățit explicit Uniunea Europeană pentru lentoarea cu care se desfășoară programul de vaccinare în țara sa, întrucât europenii au restricționat exporturile de vaccinuri produse în Europa și astfel Australia a primit cantități de vaccin semnificativ mai mici decât comandase, scrie agenția France Presse, citată de site-ul Euractiv.com.

Scott Morrison a spus că lipsa vaccinurilor este cauzată de controlul strict al exporturilor europene, ceea ce a făcut ca Australia să primească abia 700.000 de doze din cantitatea contractată de 3,8 milioane de vaccinuri Oxford/AstraZeneca.

Guvernul australian a fost lăudat peste tot pentru succesul cu care a ținut sub control infecțiile cu SARS-CoV-2, însă acum a rămas mult în urmă față de alte țări cu privire la programul de vaccinare a populației. Inițial se angajase să administreze patru milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, reușind în schimb doar circa 850.000 de inoculări până miercuri, ceea ce i-a atras premierului de la Canberra tot mai multe critici pe plan local, la care a încercat să răspundă într-o conferință de presă.

”Pur și simplu vreau să explic publicului australian că problemele legate de aprovizionare sunt constrângeri și limitări obiective. 3,1 milioane de vaccinuri nu au sosit în Australia – acesta este un fapt. Nu este o dispută. Nu este un conflict. Nu este o ceartă. Nu este un război. Este realmente un fapt!”, a spus Morrison.

Potrivit informațiilor din presa australiană, țara a primit un milion de doze din vaccinul Pfizer / BioNTech, pe care îl administrează personalului din prima linie, însă pentru vaccinarea în masă, Canberra se baza pe vaccinurile produse de AstraZeneca.

Problemele au început să apară luna trecută, când Italia a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca, în condițiile în care se afla într-un moment delicat, pe vârful valului 3 al pandemiei, și dorea să își satisfacă cererea internă. La acea dată, premierul Morrison declara că decizia Italiei nu va afecta planurile guvernului său privind campania de vaccinare.

A fost, însă, doar începutul. O dezbatere mai amplă a pornit în toată Europa cu privire la exportul de vaccinuri, iar țările UE, nemulțumite de propria aprovizionare cu dozele AstraZeneca, au decis să restricționeze exporturile.

La conferința de presă, premierul Morrison a declarat că a primit asigurări din partea oficialilor UE potrivit cărora solicitările de export ale Australiei au intrat în procesare.

Morrison a mai spus că așteaptă încă un răspuns din partea UE la o cerere de redirecționare a unei cantități de un milion de doze de vaccin AstraZeneca destinate Australiei către țara vecină Papua Noua Guinee, care se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de Covid-19.

La începutul pandemiei, Morrison se lăuda că Australia va fi ”în fruntea listei de așteptare” pentru vaccinuri, după semnarea mai multor acorduri cu AstraZeneca, Pfizer și Novavax, însă, din diverse motive, planurile sale au băltit, lansarea programului de vaccinare a întârziat, iar Morrison se confruntă pe plan intern cu critici tot mai dure.

”Scott Morrison trebuie să înceteze să se comporte de parcă nu ar fi nicio grabă. Vaccinările sunt biletul nostru pentru revenirea la normal, guvernul trebuie să meargă mai departe, repede”, a declarat Anthony Albanese, liderul principalului partid de opoziție.

scroll to top