O a doua viață pentru bateriile vehiculelor electrice? Depinde cât de lungă este prima
Constructorii de automobile la nivel mondial au promovat planurile de reutilizare a bateriilor vehiculelor electrice (EV) atunci când acestea pierd energie, însă concurența pentru pachetele de baterii și materialele pentru celule, precum și apetitul pentru mașini accesibile pun la îndoială această parte a economiei circulare, transmite Reuters.
O serie de startup-uri oferă stocarea energiei la a doua viață folosind baterii vechi de vehicule electrice.
Dar crearea unei industrii viabile preconizate de producătorii de automobile, cum ar fi Nissan, ar însemna să se lupte cu concurența reciclatorilor, a recondiționerilor și cu nevoile șoferilor stoarse de criza costului vieții.
“Presupunerea că bateriile pentru vehicule electrice vor dura doar opt-zece ani, iar apoi proprietarii le vor schimba, nu este adevărată”, a declarat Hans Eric Melin, fondatorul companiei de consultanță Circular Energy Storage (CES), care urmărește volumele și prețurile bateriilor. “Va fi complicat să facem ca a doua viață să funcționeze”.
Deși este o soluție posibilă pentru autobuze, camioane și alte vehicule comerciale, va fi nevoie de mai mult timp pentru ca bateriile de la autoturisme să fie reutilizate la scară largă.
Ideea de stocare a energiei în regim second-life este, în teorie, simplă.
Pe măsură ce capacitatea bateriilor de vehicule electrice scade sub 80%-85% după opt-zece ani de utilizare, teoria spune că acestea vor fi reutilizate pentru a alimenta clădiri sau chiar pentru a echilibra rețelele energetice locale și naționale.
Investitorii care cred în economia circulară, în care produsele și materialele sunt reparate și reutilizate, au oferit finanțări în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru aproape 50 de startup-uri la nivel global, potrivit calculelor Reuters.
În plus, producătorii de automobile, de la Mercedes la Nissan, și-au înființat propriile operațiuni de second-life.
Problema este lipsa bateriilor vechi pentru vehicule electrice, care nu dă semne că se va atenua.
Vârsta medie în creștere a mașinilor cu combustibili fosili aflate în circulație – acum un record de 12,5 ani în SUA, potrivit S&P Global Mobility – sugerează că multe vehicule electrice vor rămâne pe șosea în următorii ani, chiar dacă bateriile lor sunt epuizate.
“Pragul de 80% este un număr arbitrar care nu reflectă utilizarea reală a EV-urilor”, a declarat Melin de la CES.
Întrucât vehiculele electrice construite în urmă cu un deceniu rămân în uz, Elmar Zimmerling, director de dezvoltare a afacerilor pentru sectorul auto la firma germană Fenecon, care a lansat baterii second-life, a declarat că în prezent “este ca și cum nu ar exista o piață pentru baterii second-life”, deși el preconizează un “tsunami” de baterii în următorii cinci ani.
Concurența din partea întreprinderilor care folosesc bateriile pentru vehicule electrice pentru a alimenta orice, de la mașini clasice pe bază de combustibili fosili până la bărci, a împins prețurile la 235 de dolari pe kilowatt/oră la sfârșitul anului 2022, potrivit CES – aproximativ dublul prețului pe care marii producători auto îl plătesc pentru baterii noi.
Modelul Tesla Model 3 cu rază lungă de acțiune are un pachet de baterii de 75KWh. La acest tarif, ar costa 17.625 de dolari pe piața second-hand.
Producătorii de automobile și de baterii oferă din ce în ce mai mult sisteme de stocare a energiei folosind baterii noi – de la Tesla la AMTE Power din Marea Britanie și chiar la producătorul croat de mașini sport electrice Rimac.
Deși necesită mai multă energie și, prin urmare, emisii de carbon, reciclarea reprezintă, de asemenea, o altă formă de concurență față de reutilizare, deoarece cererea de materiale pentru celule o face atractivă din punct de vedere economic.
“Marea întrebare este: dacă ai materii prime destul de valoroase într-o baterie și te întrebi “cum pot obține maximum din ea?”, răspunsul este că reciclarea ar putea fi mai bună”, a declarat Thomas Becker, șeful departamentului de sustenabilitate de la BMW, care are o instalație de stocare a bateriilor de a doua viață la uzina sa din Leipzig.