Închide

O nouă mașină electrică din China vrea pe piața europeană: Zeekr vrea să rivalizeze cu Tesla

Avatar
Zeekr 001

Modelul Zeekr 001. Sursa foto: Zeekrlife.com.

Timp de citire: 2 minute

Divizia de automobile electrice de segment premium a gigantului chinez Zhejiang Geely Holding Group (Geely) intenționează să ajungă anul viitor pe piața europeană cu prima sa mașină electrică produs sub marca Zeekr, potrivit CEO-ului diviziei An Conghui, care ocupă și funcția de președinte al grupului Geely, scrie Reuters.

Zeekr este doar ultima marcă deținută de producătorii chinezi de automobile care doresc să își lanseze sau să își extindă vânzările de mașini electrice în Europa anul viitor, printre cei care au anunțat acest lucru anterior numărându-se BYD, Xpeng și Great Wall Motors.

Gigantul chinez Geely este proprietarul mărcilor Volvo și Polestar, având totodată și o participație la Mercedes Benz. Compania a lansat marca Zeekr în 2021, poziționându-o ca marcă premium destinată clienților mai tineri.

Geely Automobile, unitatea listată a Geely, a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să desprindă marca Zeekr și să o dezvolte apoi în mod autonom.

An Conghui a declarat presei marți că Geely a dat naștere mărcii Zeekr tocmai cu scopul de a îndeplini standardele din Europa și Statele Unite, pentru a putea performa pe cele două piețe globale majore. Șeful Geely a mai spus că încă nu a fost stabilit dacă Zeekr va fi produs exclusiv în fabricile din China sau producția ar putea fi externalizată și în fabrici situate în alte țări.

Compania a anunțat anterior că va lansa pe piața europeană, tot anul viitor, și crossover-ul electric 001, fără a fixa un obiectiv clar de vânzări.

Zeekr a lansat modelul 001 în China la sfârșitul anului 2021. Vânzările din China au atins 39.474 de unități în primele nouă luni, în aceeași perioadă în care Tesla comercializase 219.112 de exemplare din crossover-ul Model Y în aceeași perioadă, potrivit Asociației Producătorilor Chinezi de Autoturisme (CAAM).

Versiunea de bază a Zeekr 001 se vinde în China cu echivalentul a 41.000 de dolari, comparativ cu 40.000 de dolari cât costă Model Y de la Tesla, după ce producătorul american a operat recent o reducere de preț.

Zeekr nu a anunțat la ce prețuri vor fi vândute mașinile sale pe piețele din Europa și SUA la lansarea programată anul viitor.

scroll to top