“O nouă normalitate îngrozitoare”: Milioane de oameni sar peste sau reduc mesele, într-o țară europeană
Inflația galopantă a alimentelor și sprijinul slab din partea statului îi forțează pe oamenii din Marea Britanie să facă alegeri imposibile, susține Joseph Rowntree Foundation, potrivit Euronews.
Milioane de oameni din Marea Britanie sunt nevoiți să reducă sau să sară peste mese pe fondul crizei costului vieții, potrivit unei organizații de caritate care luptă împotriva sărăciei.
Fundația Joseph Rowntree (JRF) a constatat că 5,7 milioane de gospodării cu venituri mici nu au suficienți bani pentru mâncare, ceea ce a fost numit o “nouă normalitate îngrozitoare”.
Aceasta a declarat că “inflația excepțional de mare a alimentelor” și asistența guvernamentală inadecvată sunt de vină, forțându-i pe cei cu cele mai mici venituri să facă alegeri imposibile cu privire la frecvența cu care mănâncă și la alimentele pe care le cumpără.
Aproximativ 7 milioane de gospodării au rămas fără alimente, încălzire sau articole de toaletă de bază, a constatat raportul.
Între timp, trei sferturi dintre familiile care beneficiază de creditul universal – plata de securitate socială a guvernului britanic – au suferit de foame sau au făcut economie la mese în ultimele 30 de zile.
Constatările au fost făcute înainte de publicarea miercuri a noilor cifre privind inflația.
Creșterea prețurilor s-a atenuat – indicele prețurilor de consum a crescut cu 8,7% în cele 12 luni până în aprilie, în scădere de la 10,1% în martie, potrivit Oficiului Național de Statistică – dar rămâne încă foarte ridicat.
“Lucrurile pur și simplu nu se îmbunătățesc”, a scris JRF într-un comunicat de presă. “Numărul gospodăriilor cu venituri mici care rămân fără produse de bază, care suferă de foame și care au restanțe nu s-a mișcat de mai bine de un an, iar acest lucru este posibil să aibă consecințe de lungă durată asupra vieții lor de familie, a finanțelor și a sănătății.”
Inflația record a alimentelor, care a atins 19% în timpul sondajului organizației caritabile, a înlocuit prețurile la energie ca fiind unul dintre cei mai mari contribuitori la inflație în aprilie 2023.
Aceste creșteri au fost puse pe seama războiului din Ucraina, Ucraina și Rusia fiind mari producători de grâu, dar schimbările climatice joacă, de asemenea, un rol, lovind în plin randamentul culturilor.
JRF a constatat că 2,3 milioane de gospodării cu venituri mici care beneficiază de Universal Credit au fost forțate să schimbe tipul de alimente pe care le cumpără, inclusiv să facă alegeri mai puțin nutritive.
Aproape 1,5 milioane de gospodării cu venituri mici, mai mult de patru din zece beneficiari ai creditului universal, au avut, de asemenea, un regim alimentar deficitar, ceea ce crește riscul de a avea o stare de sănătate precară în viitor.
JRF a îndemnat guvernul să implementeze o “Garanție pentru produsele de bază” pentru a se asigura că ajutorul de stat acoperă produsele esențiale pentru viață.
“Fără acest lucru, multe familii se confruntă cu perspectiva sumbră de a alerga pentru a recupera, dar fără a reuși niciodată, deoarece se află într-o spirală a datoriilor, a creșterii prețurilor și a înrăutățirii stării de sănătate”, a declarat Rachelle Earwaker, economist principal al organizației caritabile.