Închide

O țară din Europa intenționează să înăsprească regulile pentru firmele dependente de China

Avatar
china, flag, prc

Fotografie de Chickenonline pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministerul german de Externe intenționează să înăsprească regulile pentru companiile puternic expuse la China, obligându-le să dezvăluie mai multe informații și, eventual, să efectueze teste de stres pentru riscurile geopolitice, potrivit unui proiect de document confidențial consultat de Reuters.

Măsurile propuse fac parte dintr-o nouă strategie de afaceri față de China, elaborată de guvernul cancelarului Olaf Scholz, care încearcă să își reducă dependența de superputerea economică din Asia.

“Scopul este de a schimba structura de stimulare pentru companiile germane cu instrumente ale economiei de piață, astfel încât reducerea dependenței de exporturi să fie mai atractivă”, se arată în document.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să comenteze.

Proiectul, redactat de ministerul de externe condus de Annalena Baerbock de la Verzi, trebuie să fie aprobat de alte ministere. O decizie finală privind strategia pentru China este așteptată la începutul anului viitor.

Legăturile comerciale profunde leagă cele mai mari economii din Asia și Europa, expansiunea rapidă a Chinei și cererea de mașini și utilaje ale Germaniei alimentând propria creștere economică din ultimele două decenii. În 2016, China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Cu toate acestea, relația a fost supusă unei examinări atente de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, care a dus la sfârșitul unei relații energetice de un deceniu cu Moscova și a determinat numeroase companii să renunțe la afacerile lor locale.

“Nu trebuie să facem din nou această greșeală. Aceasta este responsabilitatea politicienilor și a companiilor”, se arată în document.

Printre măsurile prezentate în documentul de 65 de pagini, dintre care unele au fost deja raportate, se numără o înăsprire a normelor pentru firmele active în China, pentru a se asigura că riscurile geopolitice sunt luate în considerare.

“Ne propunem să obligăm companiile expuse în mod special la China să specifice și să rezume evoluțiile și cifrele relevante legate de China, de exemplu sub forma unei obligații de notificare separate, pe baza cerințelor de publicare existente”, se arată în document. “Pe această bază, vom evalua dacă societățile afectate ar trebui să efectueze periodic teste de stres pentru a identifica riscurile specifice Chinei într-un stadiu incipient și pentru a lua măsuri corective.”

Garanțiile de investiții se vor confrunta cu o examinare mai amănunțită pentru a ține cont de impactul asupra mediului, de standardele sociale și de muncă și pentru a evita munca forțată în lanțul de aprovizionare, se arată în document. Pentru a evita riscurile de grupare, garanțiile de investiții ar trebui să fie limitate la 3 miliarde de euro pe companie și pe țară, a adăugat documentul.

De asemenea, guvernul intenționează să înăsprească garanțiile pentru creditele la export pentru a evita transferul nedorit de tehnologie, în special tehnologiile sensibile cu dublă utilizare și cele care pot fi utilizate pentru supraveghere și represiune, se arată în document.

Noua strategie, promovată cu insistență de Verzii din coaliția condusă de social-democratul Scholz, dar care include și Partidul Liberal Democrat, pro-business, marchează o îndepărtare de politicile Berlinului sub conducerea fostului cancelar conservator Angela Merkel.

scroll to top