Închide

OECD: Din perspectivă fiscală, Covid-19 a fost pistol cu apă. Ce-i mai greu abia ne așteaptă

Avatar
Oecd Eco

Sursa foto: France Presse / France 24.

Timp de citire: 2 minute

Pandemia de Covid-19 a umflat datoriile publice la niveluri-record, care obligă deja unele guverne să ia în considerare consolidarea fiscală, însă efectele sale sunt minore în comparație cu dificultățile fiscale care stau să apară în următoarele decenii, potrivit unor scenarii pe termen lung elaborate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Bloomberg.

Conform scenariului de bază pe termen lung, decelerarea marilor economii emergente, schimbările demografice și încetinirea creșterii productivității vor trage în jos tendințele de creștere economică în rândul celor 38 de membri ai OCDE și ai celor 20 de națiuni din G20 la 1,5% în 2060, de la aproximativ 3% în prezent. În același timp, statele se vor confrunta cu costuri în creștere, în special provenite din pensii și asistență medicală.

Pentru a menține serviciile și beneficiile publice pe parcursul procesului de stabilizare a datoriilor publice, guvernele ar trebui să își crească veniturile bugetare cu aproape 8% din Produsul Intern Brut, potrivit OCDE. În unele țări, printre care și Franța sau Japonia, dimensiunea acestei creșteri a veniturilor ar trebui să se ridice la peste 10% din PIB. Scenariul economiștilor OCDE nici măcar nu au luat în calcul cheltuieli noi sau crescute, precum cheltuielile care ar putea fi necesitate de adaptarea la schimbările climatice.

”Tendințele de lungă durată, cum ar fi îmbătrânirea populației sau creșterea tarifelor relative ale serviciilor, vor continua să adauge presiuni majore asupra bugetelor publice. Presiunea fiscală asociată cu gestionarea moștenirii Covid-19 pălește în fața acestor tendințe pe termen lung”, arată OECD în documentul elaborate de economiștii Yvan Guillemette și David Turner.

În privința soluțiilor, OCDE nu recomandă neapărat creșterea taxelor și impozitelor pentru ca guvernele să poată face față acestor provocări.

În schimb, sunt necesare reforme majore pentru creșterea ratelor de ocupare a forței de muncă, dar și creșterea vârstei de pensionare.

Potrivit calculelor OCDE, o combinație a acestor două măsuri – inclusiv prin creșterea vârstei efective de pensionare cu 2/3 din creșterile viitoare ale speranței de viață – ar putea reduce la jumătate proiecția creșterii presiunii fiscale până în 2060.

scroll to top