Închide

Oleg l-a supărat pe Vladimir. Austriecii vor să-i reducă miliardarului Deripaska procentul de acțiuni în colosul Strabag

Avatar
Deripaska

Foto: revista22.ro

Timp de citire: 2 minute

Participația înghețată a antreprenorului rus sancționat Oleg Deripaska în grupul austriac de construcții Strabag urmează să fie redusă la mai puțin de 25%, anunță Die Presse. Reducerea participației este menită să “reducă riscurile și dezavantajele pentru activitățile comerciale ale companiei” care rezultă din sancționarea oligarhului.

Participația înghețată a antreprenorului rus sancționat Oleg Deripaska în grupul austriac de construcții Strabag urmează să fie redusă de la 27,8%, cât este în prezent, sub minoritatea de blocare de 25%. Consiliul de Administrație al Strabag va face o propunere corespunzătoare în cadrul Adunării Generale ordinare din 16 iunie, a anunțat joi compania.

Șeful Strabag, Klemens Haselsteiner, anunțase deja la sfârșitul lunii aprilie că nu vor fi plătite dividende pentru 2022 pentru MKAO Rasperia, controlată de Deripaska și care deține participația Strabag, deoarece Deripaska se află pe lista de sancțiuni a UE din cauza atacului rusesc asupra standurilor din Ucraina.

Prin reducerea participației MKAO Rasperia Trading Limited la Strabag la sub 25%, “se reduc riscurile și dezavantajele pentru activitățile comerciale ale companiei care rezultă din sancțiunile impuse lui Oleg Deripaska (SUA, Canada, Australia, UE)”, se arată în mesajul Strabag.

Cine este Oleg Deripaska?

Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat drept “o eroare colosală” războiul din Ucraina.

“Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”,

a spus Deripaska, unul dintre apropiații lui Putin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Moscova.

Deripaska a repetat de mai multe ori această expresie, “eroare colosală”, şi a calificat drept “război” situaţia din Ucraina, termen interzis în Rusia, unde autorităţile au impus utilizarea termenului de “operaţiune militară specială”.

Oligarhul, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, a apreciat de asemenea că nicio schimbare de regim politic nu ar fi de aşteptat în Rusia.

“Nu există potenţial pentru o schimbare de regim”,

a declarat Oleg Deripaska. Oligarhul rus, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, a mai făcut anterior apel la pace.

La sfârşitul lui martie 2022, el şi-a exprimat opinia că războiul din Ucraina este o ”nebunie” care, din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi, va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Deripaska, oligarh rus vizat de sancţiuni occidentale, avea în 2022, potrivit revistei Forbes, o avere de 1,7 miliarde de dolari, comparativ cu 3,8 miliarde anul precedent.

Critic cu Putin, pedepsit de austrieci

Magnatul aluminiului Oleg Deripaska a spus că nu se aşteaptă la o dezescaladare a conflictului dintre Rusia şi Ucraina înainte de mijlocul lui 2025, cel mai devreme, adăugând că este posibil ca investitorii occidentali să nu revină în Rusia timp de un deceniu.

Deripaska a apreciat că Rusia are nevoie, şi ar putea atrage în continuare, de investitori din ţările „prietenoase”, adică acelea care nu s-au alăturat sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar s-a declarat îngrijorat cu privire la climatul de business într-o economie pe care Kremlinul încearcă să o forţeze să se concentreze pe efortul de război.

Cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia, denumiţi în mod frecvent oligarhi, au păstrat, în general, o atitudine rezervată de la debutul războiului din Ucraina, astfel că criticile formulate în mod public de Deripaska faţă de Guvernul de la Moscova sunt neobişnuite.

scroll to top