Închide

OMC reduce previziunile privind comerțul global pentru anul 2023

Avatar
cargo, ship, container

Fotografie de hectorgalarza pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi-a revizuit estimările privind evoluţia comerţului mondial în 2023, în contextul unei economii globale afectate de numeroase şocuri precum războiul din Ucraina şi înăsprirea politicilor monetare, transmite RFI, care citează AFP.

Prezentând o revizuire a previziunilor lor comerciale anuale, economiștii OMC au spus că se așteaptă ca volumul comerțului global de mărfuri să crească cu 3,5% în acest an, ceea ce este puțin mai mult decât așteptările lor din aprilie.

Dar ei estimează că va crește cu doar 1% în 2023 — în scădere dramatică față de așteptările lor de creștere de 3,4% în urmă cu șase luni.

„Imaginea pentru 2023 s-a întunecat considerabil”, a declarat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, reporterilor la Geneva. „Astăzi, economia globală se confruntă cu crize multiple. Înăsprirea monetară afectează creșterea în mare parte din lume”.

În ceea ce privește economia globală în ansamblu, economiștii OMC s-au menținut cu prognoza din aprilie de creștere a PIB-ului de 2,8% în acest an, dar au spus că creșterea în 2023 este de așteptat să fie acum doar de 2,3% — în scădere cu un punct procentual complet față de prognoza anterioară.

Prin comparație, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și-a menținut prognoza pentru 2022 la trei procente și se așteaptă la o creștere de 2,2 la sută anul viitor.

Între timp, Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere de 3,2% în acest an și 2,9% în 2023.

OMC a subliniat că previziunile sale din aprilie au fost prezentate la doar câteva săptămâni de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei în Ucraina, ceea ce le face foarte incerte.

Estimările pentru 2023 „par acum exagerat de optimiste, deoarece prețurile energiei au crescut vertiginos, inflația a devenit mai amplă și războiul nu dă semne de încetare”, se arată în comunicat.

OMC a spus că creșterea prețurilor la energie în Europa, ca urmare a războiului din Ucraina, ar trebui să restrângă cheltuielile gospodăriilor și să crească costurile de producție pe continent.

Între timp, înăsprirea politicii monetare din Statele Unite a lovit sectorul locuințelor, al autovehiculelor și al investițiilor fixe, iar China se confrunta încă cu focarele de Covid-19 și întreruperile producției.

În plus, facturile tot mai mari de import pentru combustibil, alimente și îngrășăminte riscă să ducă la o mai mare insecuritate alimentară și criză de datorii în țările în curs de dezvoltare, a spus OMC.

Dacă noile sale previziuni se vor realiza, comerțul mondial va încetini considerabil anul viitor, dar va continua să crească.

Dar organismul de comerț global a subliniat că nu este încă foarte clar cum se vor descurca lucrurile.

„Există o mare incertitudine în estimările viitoare, pur și simplu din cauza naturii conflictului din Ucraina”, a declarat economistul senior al OMC Coleman Nee reporterilor.

Dacă războiul „se înrăutățește mai degrabă decât se îmbunătățește, atunci acesta va avea un impact uriaș”, a fost de acord Okonjo-Iweala, adăugând totuși că, dacă situația din Ucraina se îmbunătățește, asta ar avea un „impact pozitiv” asupra creșterii comerțului global.

O astfel de incertitudine lasă economiștii din OMC cu un spectru larg de posibilități privind modul în care comerțul global va evolua în 2023, variind de la o scădere de 2,8% până la o creștere de până la 4,6%.

Săptămâna trecută, Okonjo-Iweala a avertizat că războiul Rusiei în Ucraina, criza climatică, prețurile alimentelor și șocurile energetice, plus consecințele pandemiei de Covid-19 creează condițiile pentru o recesiune mondială.

„Acum trebuie să facem față a ceea ce pare o recesiune care se apropie”, a spus ea la deschiderea forumului public anual al OMC de la Geneva.

Miercuri, ea a recunoscut că „factorii de politici monetare se confruntă cu alegeri de neinvidiat în timp ce încearcă să găsească un echilibru optim între combaterea inflației, menținerea ocupării depline și promovarea unor obiective importante de politică, cum ar fi tranziția la energie curată”.

scroll to top