Omenirea a epuizat resursele Pământului pentru acest an pe 22 august, mai târziu decât în 2019
În acest an, Ziua Suprasolicitării Pământului (Earth Overshoot Day) a fost atinsă pe 22 august.
Pentru fiecare an în parte, această zi marchează momentul în care lumea și-a utilizat resursele pe care Pământul le poate oferi pentru anul respectiv. Începând din acea zi, lumea începe să consume ”pe datorie”, resurse care depășesc ceea ce Pământul are de oferit. Efectele sunt creșterea deficitului ecologic, reducerea stocurilor de energie și materie la nivel local și acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, notează publicația Republic World.
În acest an, umanitatea a consumat resursele Pământului pentru anul în curs în primele 234 de zile. În acest ritm, ar fi nevoie de 1,6 planete pentru a susține consumul oamenilor.
Anul acesta, Ziua Suprasolicitării Pământului cade cu aproape o lună mai târziu decât anul precedent. În 2019, aceasta a fost pe 19 iulie. Experții spun că această întârziere ”se datorează” pandemiei de COVID-19, care i-a ținut pe oameni blocați în case, iar activitățile comerciale din întreaga lume au fost oprite pentru o perioadă de timp, iar apoi încetinite.
Data este calculată de Global Footprint Network (GFN). Organizația spune că pandemia de coronavirus a determinat ca amprenta ecologică a umanității să scadă cu 9,3% în acest an față de 2019. Pe factori principali ai amprentei ecologice, amprenta de carbon care s-a redus cel mai consistent, cu 14,5% față de anul anterior, în vreme ce amprenta exploatării forestiere a fost redusă cu 8,4%. În schimb, amprenta alimentară a umanității a rămas neschimbată în comparație cu anul trecut.
Președintele GFN, Mathis Wackernagel, a spus că împingerea cu o lună mai târziu a Zilei Suprasolicitării Pământului nu este neapărat motiv de sărbătoare, întrucât aceasta nu s-a întâmplat în urma aplicării unui plan sau a unor politici, ci prin efectul unei catastrofe sanitare.
Țări fruntașe, țări codașe
Conform datelor prezentate de Global Footprint Network, procentul cu care India își depășește biocapacitatea este de 173%, în timp ce cel al SUA este de 122%, iar Pakistanul ajunge la 129%. În Germania amprenta ecologică depășește biocapacitatea cu 199%, în Sri Lanka cu 198%, în timp ce China se află la 278%. În Marea Britanie procentul este de 301%.
Țările din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au niveluri alarmante care depășesc peste 1.400%. Singapore este țara din lume în care amprenta ecologică depășește biocapacitatea cu cel mai mare procent, 9.950%.
Canada, Australia, Noua Zeelandă, Rusia și câteva națiuni europene precum Norvegia și Suediadar și unele dintre țările africane bogate în resurse naturale și biodiversitate reușesc să își păstreze amprenta ecologică la un nivel inferior biocapacității.