Închide

Omenirea a intrat în zodia Gemenilor. Care sunt explicațiile pentru fenomenul ”Twins Peak”?

Avatar
twins, babies, newborn

Fotografie de 3194556 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Aproximativ 1,6 milioane de gemeni se nasc în fiecare an în întreaga lume, ceea ce înseamnă că unul din 42 de copii născuți provine dintr-o sarcină gemelară. Acest raport reprezintă un eveniment fundamental la nivelul istoriei umanității: în perioada pe care o traversăm se nasc mai mulți gemeni decât oricând, potrivit BBC.

Vârsta tot mai avansată a primei sarcini și tehnicile medicale de fertilizare asistată sunt printre factorii care au condus la creșterea cu o treime a ratei sarcinilor gemelare raportate la total, din anii 1980 încoace.

Pe de altă parte, rata medie a fertilității la nivel mondial este tot mai scăzută, accentul cade tot mai mult pe planificarea unei singure sarcini per cuplu, așa încât gemenii ar putea să fie tot mai rari de acum înainte, cred cercetătorii. De aceea, perioadei actuale i-au pus denumirea de ”Twins Peak”.

Potrivit unui raport la nivel global apărut în revista ”Human Reproduction”, acest vârf a fost favorizat de creșterile mari ale ratei sarcinilor gemelare în toate regiunile planetei în ultimii 30 de ani – de la o creștere de 32% în Asia, la una de 71% în America de Nord.

Cercetătorii au colectat informații despre sarcinile gemelare din 165 de țări pentru perioada 2010-2015 și le-au comparat cu cifrele din 1980 până în 1985.

Numărul de gemeni născuți la mia de nașteri este acum deosebit de ridicat în Europa și America de Nord – iar la nivel mondial a trecut de la 9 până la 12, la o mie de nașteri, în momentul de față.

Africa și Asia sunt regiunile care bifează în prezent aproximativ 80% din toate nașterile de gemeni din lume.

Profesorul Christiaan Monden, autorul studiului realizat de Universitatea din Oxford, a spus că există un motiv pentru asta: “Rata sarcinilor gemelare în Africa este atât de mare din cauza numărului mare de gemeni dizigoți (din două ovule separate) care se nasc acolo”, a spus el.

Acest lucru se datorează cel mai probabil diferențelor genetice dintre populația africană și populațiile altor continente.

Ratele sarcinilor multiple în Europa, America de Nord și Oceania au recuperat acest ritm, iar utilizarea pe scară tot mai largă a tehnicilor de reproducere asistată medical, începând cu anii 1970 – fertilizarea in vitro, ICSI (injectarea citoplasmatică de spermatozoizi), inseminarea artificială sau stimularea ovariană – au reprezentat principalul factor al creșterii.

Creșterea vârstei la care femeile aleg să-și întemeieze familii, utilizarea sporită a metodelor contraceptive și scăderea fertilității joacă, de asemenea, un rol important, potrivit raportului.

Tot mai mult, accentul este pus acum pe sarcinile singulare, care sunt mai sigure, spune profesorul Monden. ”Este un lucru important, deoarece nașterile de gemeni sunt asociate cu rate mai mari de deces la copii și cu mai multe complicații atât pentru mame, cât și pentru copii, în timpul sarcinii, la naștere și după”, spune el.

Statistic, gemenii pot să dezvolte mai multe complicații la naștere, sunt mai des născuți prematur, cântăresc mai puțin la naștere și prezintă rate mai mari de mortalitate infantilă.

Studiul a atras atenția asupra faptului că soarta gemenilor din țările cu venituri mici și medii ar trebui să reprezinte o preocupare presantă. În Africa Sub-sahariană, în special, mulți gemeni își vor pierde frații gemenii în primul an de viață. Este vorba despre peste 200.000 de copii în fiecare an.

”În timp ce ratele sarcinilor multiple în multe țări occidentale bogate se apropie acum de cele din Africa Sub-sahariană, există o diferență uriașă în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale copiilor”, a declarat profesorul Jeroen Smits, co-autor al studiului.

Privind în perspectivă, cercetătorii spun că India și China vor juca un rol major în viitor în ceea ce privește sarcinile gemelare.

scroll to top