Închide

Alibaba, amendă record din partea guvernului din China. Cât trebuie să plătească Jack Ma?

Avatar
Alibaba.com Logo Orange Primary

Foto: businesswire.com

Timp de citire: < 1 minut

Alibaba se confruntă cu o amendă record de aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului chinez pentru acuzațiile de practici anticoncurențiale, notează Retail Gazette.

Alibaba ar putea fi obligată să plătească cea mai mare amendă din istoria corporațiilor chinezești, depășind amenda de 975 de milioane de dolari plătită de Qualcomm în 2015, potrivit Wall Street Journal.

Gigantul chinez de comerț electronic a fost acuzat că a încălcat regulile de monopol de către autoritățile de reglementare anticoncurențiale.

Jack Ma, fondatorul Alibaba și până de curând cel mai bogat om din China, a ținut un discurs „extrem de critic” despre sistemul de reglementare al Chinei în octombrie, ”pictând” o țintă pe spatele Alibaba, care nu prezintă semne de reducere.

Acest lucru a instigat la represalii ferme și aproape imediate din partea guvernului, care a lansat investigații, amenzi și reduceri asupra numeroaselor afaceri ale Ma, determinând scăderea acțiunilor Alibaba cu peste 25% din octombrie, ștergând cu peste 10 miliarde dolari din valoarea sa de piață.

Potrivit raportului Wall Street Journal, autoritățile de reglementare i-au cerut Alibaba să se desprindă de Ma sau să facă față amenzilor uluitoare.

Alibaba trebuie, de asemenea, să renunțe la politica de a cere comercianților locali să intre în relație exclusivă cu aceasta și poate fi forțată să renunțe la unele dintre afacerile filialelor sale.

Aceasta ar putea include Ant Financial, care urma să realizeze cel mai mare debut pe piață bursieră, ridicând un record de 37 miliarde dolari în noiembrie, înainte de a fi anulat de guvern.

scroll to top