Închide

ONU estimează că producția mondială de grâu din acest an va stabili un nou record istoric

Avatar
cornfield, summer, wheat

Fotografie de Sir_Tommy pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Producția mondială de grâu ar putea să atingă un nou record în sezonul agricol 2021-2022, până la o cantitate totală de 780 de milioane de tone, potrivit unei prognoze preliminare emise pe 4 martie de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), anunță publicația de specialitate World Grain.

Prognoza record reflectă o revenire anticipată a producției în Uniunea Europeană, care ar putea compensa perspectivele slabe ale producției afectate de vremea nefavorabilă din Federația Rusă.

Prognoza preliminară pentru 2021 a fost emisă împreună cu Indicele FAO al prețurilor la alimente, despre care agenția a anunţat că au crescut pentru a noua lună consecutivă, în februarie.

Indicele global al preţurilor (Indicele FAO) la alimente a ajuns la cel mai ridicat nivel din iulie 2014, în principal pe fondul avansului preţurilor la uleiurile vegetale şi la zahăr.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale produselor alimentare tranzacționate în mod regulat, a înregistrat în medie 116 puncte în februarie, în creștere cu 2,4% față de ianuarie și cu 26,5% mai mare decât în ​​februarie 2020.

Indicele prețurilor la cereale a avut în medie 125,7 puncte în februarie, în creștere cu 1,5 puncte sau 1,2% față de ianuarie și cu 26,3 puncte sau 26,5% peste nivelul său din februarie 2020.

“Dintre cerealele mari grosiere, prețurile internaționale la sorg au crescut cel mai mult, crescând cu 17,4% în februarie, cu 82,1% peste valorile din luna corespunzătoare a anului trecut, determinate de continuarea creșterii cererii din China”, potrivit FAO.

”Și prețurile internaționale ale porumbului au crescut, deși cu doar 0,9% față de luna precedentă. Prețurile la porumbul de export au crescut în februarie cu 45,5% față de anul precedent, susținute de o cerere susținută a importurilor, în contextul scăderii aprovizionării la export. Prețurile la exporturile de grâu au rămas relativ stabile în februarie, dar au crescut cu 19,8% față de nivelul de anul trecut. Prețurile internaționale ale orezului au crescut, de asemenea, mai mult, determinate de cererea de orez din varietățile Indica și Japonica, de calitate inferioară.”

Indicele prețurilor uleiului vegetal a ajuns la o medie de 147,4 puncte în februarie, în creștere cu 8,6 puncte, sau 6,2%, față de ianuarie și marcând cel mai înalt nivel din aprilie 2012. FAO a afirmat că creșterea este determinată de scumpiri mai ales la uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea soarelui.

“Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au crescut pentru a noua lună consecutivă în februarie, alimentate de îngrijorările legate de nivelurile scăzute ale stocurilor în marile țări exportatoare, după rezultate sub potențialul recoltelor”, a menționat FAO.

”În același timp, cotațiile boabelor de soia au rămas pe o traiectorie ascendentă, reflectând în principal etanșeitatea actuală a ofertei globale, înainte apariției pe piață a noii recolte din America de Sud. În ceea ce privește uleiurile de rapiță și de floarea-soarelui, prețurile internaționale au fost susținute de perspectivele inițiale mai scăzute ale producției din Uniunea Europeană în 2021, respectiv de scăderea disponibilităților de export în regiunea Mării Negre. În mod vizibil, creșterea cotațiilor la țiței a sprijinit și scumpirea uleiurilor vegetale”, mai notează FAO.

Indicele prețului zahărului a crescut cu 6,4% din ianuarie, reflectând scăderile producției în marile țări producătoare, împreună cu o cerere puternică de importuri din Asia, ceea ce a determinat îngrijorări cu privire la aprovizionarea globală. Așteptările unei redresări a producției în Thailanda și o recoltă bună în India au potolit creșterea, potrivit FAO.

Indicele prețurilor lactatelor a crescut cu 1,7%, iar cel al prețului cărnii a crescut cu 0,6% în februarie.

Pe lângă prognozele sale record pentru producția mondială de grâu în 2021, FAO se așteaptă la o producţie mondială de cereale de 2,761 miliarde tone în 2020, faţă de 2,744 miliarde tone cât estima anterior, datele reprezentând o creştere de 1,9% faţă de sezonul precedent. Această revizuire reflectă creşterea cu 7,5 milioane de tone a producţiei globale estimate la grâu, în urma datelor publicate recent de autorităţile din Australia, UE, Kazahstan şi Federația Rusă. De asemenea, au fost revizuite în creștere și producțiile la porumb în Africa de Vest și orez în India.

FAO a menționat, de asemenea, că noile proiecții pentru 2020-21 includ o creștere de 2% a utilizării cerealelor la nivel mondial, la 2,77 miliarde de tone, și o creștere de 5,5% a comerțului mondial cu cereale, la 464 de milioane de tone.

În plus, stocurile globale de cereale sunt prognozate să închidă anul 2021 la 811 milioane de tone, ceea ce ar fi cu 0,9% sub nivelurile de deschidere. Se așteaptă ca stocurile mondiale de orez și grâu să crească, în timp ce cele de cereale grosiere să scadă, a spus FAO.

scroll to top