Ovidiu Nahoi: Noaptea în care UE s-a aflat la un milimetru de catastrofă


Autor:    -  
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire. Foto: rfi.ro

Timp de citire: 2 minute

Autor: Ovidiu Nahoi, pentru rfi.ro

Cât de gravă a fost, în realitate, criza de încredere dintre statele membre ale Uniunii Europene, în momentele cele mai grele ale pandemiei? Se pare că până aproape de punctul de rupere, atunci când statele au constatat amploarea crizei și au început discuțiile în contradictoriu legate de finanțarea refacerii economice.

În interviul acordat revistei germane Der Spiegel, ministrul francez al economiei, Bruno le Maire povestește momentele de maximă tensiune. Și spune și pe cine îi consideră salvatorii Europei.

Este vorba despre noaptea de 7 spre 8 aprilie, când a avut loc conferința video a miniștrilor de finanțe europeni. O noapte în care, spune ministrul francez, Europa a evitat catastrofa la milimetru.

”Negocierile – povestește Le Maire – au fost extrem de dificile și dure și chiar și după câteva ore nu ne puseserăm încă de acord. În jurul orei 5.00 dimineața, am spus că era rușinos faptul că, într-un moment în care acest continent își număra morții, toată lumea se uita la bugetul propriu, la propriile lui rezerve în euro. Mi-a fost foarte teamă că totul se va sfârși cu un dezastru”.

După acea noapte, miniștrii nedormiți au discutat la telefon toată ziua și au reușit să depășească rezistența diferitelor țări. Cum? Cu o extraordinară atenție la detalii și mai ales la sensibilitățile unora sau altora – așa cum se întâmplă de fiecare dată la masa de discuții a celor 27.

De exemplu, Parisul, un militant foarte activ pentru un nou proiect european, a recunoscut preocuparea legitimă a Germaniei de a exclude din plan plata datoriilor vechi ale altor țări.

Apoi, terminologia a fost esențială. Au fost găsite tot felul de formule pentru a se evita expresii precum „obligațiuni Euro” sau „obligațiuni Corona”- germanii nici n-ar fi vrut să audă. De asemenea, astfel de concesii au redus din temerile multor altor țări.

Proiectul primului pachet de salvare, bazat pe patru piloni principali, a putut fi astfel transmis Comisiei Europene. Câteva zile mai târziu, Emmanuel Macron și Angela Merkel au anunțat marele plan franco-german privind fondul de recuperare, prin care Parisul și Berlinul vor pune pe masă 500 de miliarde de euro și propun să-și asume datorii comune.

Cât de important a fost un asemenea plan? Ministrul Bruno le Maire o spune pentru Der Spiegel:

”Aș fi mai înclinat să spun că președintele francez și trei femei au salvat acest continent pe fondul uneia dintre cele mai grave crize ale sale: Angela Merkel, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, care inițial a pus la dispoziție 750 de miliarde de euro, apoi încă 600 de miliarde. Este fără precedent în istoria Europei. Acest lucru arată, de asemenea, că avem valori diferite aici decât în ​​SUA. și China”.

Toate acestea nu înseamnă însă că hopul a fost trecut. Planul franco-german continuă să se lovească de opoziția așa-numitului grup de patru state frugale – Austria, Țările de Jos, Danemarca și Suedia.

Discuțiile cu cei patru continuă. Dar, după cum spune ministrul francez pentru Der Spiegel, există și în aceste patru țări o înțelegere tot mai mare asupra gravității situației.

”Solidaritatea la nivel european este crucială pentru o relansare politică în Europa. Toate statele membre sunt conștiente de acest lucru”, a spus Bruno Le Maire.

Întregul interviu este disponibil aici.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!