Închide

Orange își închide rețeaua 3G. Ce trebuie să facă utilizatorii care folosesc încă telefoane vechi?

Avatar
the internet, 5g, technology

Fotografie de ADMC pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Operatorul de telefonie mobilă Orange România a anunțat închiderea graduală a rețelei 3G din România începând cu iunie 2024, spectrul și resursele utilizate de 3G urmând a fi redirecționate către rețelele 4G/LTE (inclusiv tehnologiile Low Power LTE-M, NB-IoT) și 5G, potrivit unui comunicat al companiei.

În prezent traficul de date în rețeaua 3G reprezintă sub 3% din totalul realizat în rețeaua Orange, însă consumul de energie generat de 3G este de aproximativ 11% din totalul întregii rețele, precizează oficialii operatorului mobil.

Tranziția de la 3G la noile rețele se va face gradual începând cu luna iunie 2024 și se va încheia la finalul lui 2025.

În această perioadă, clienții Orange care folosesc serviciile 3G vor fi informați și contactați telefonic, prin email sau SMS de către echipele de suport Orange sau de către reprezentantul Orange dedicat.

Cei care în prezent folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, însă pentru a putea folosi serviciul de internet aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.

Clienții care încă folosesc rețeaua 3G pot merge în magazinele Orange din toată țara pentru verificarea și înlocuirea cartelei SIM cu una compatibilă 4G dacă este cazul, dar și pentru a-și achiziționa telefoane compatibile 4G/5G, cu reduceri la reînnoirea abonamentului.

În cazul clienților Orange care deja folosesc rețelele 4G/5G precum și serviciul Apel 4G (VoLTE), închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.

Pentru clienții corporate, Orange Business precizează că va lucra îndeaproape cu aceștia pentru a identifica, din gama de tehnologii actuale și emergente, cea mai bună soluție de conectivitate pentru voce mobilă, M2M & IoT, în funcție de nevoile specifice.

Pentru clienții de business, soluțiile de conectivitate M2M/IoT care folosesc rețeaua 3G se vor putea conecta la una din rețelele 4G sau 5G atât timp cât echipamentul folosit permite acest lucru, în caz contrar acestea vor folosi rețeaua 2G.

”Renunțarea la tehnologia 3G ne va permite să diminuăm amprenta de carbon asociată rețelei noastre, iar cu fiecare conexiune 3G pe care o închidem, deschidem calea către o lume mai rapidă, mai interconectată și mai sustenabilă.”, susține Ladislav Petenyi, Chief Technology & Information Officer, Orange România.

scroll to top