Închide

Origini românești, orfan de tată, exmatriculat, vânzător de lumânări, manager prolific F1

Avatar
Toto Wolff Mercedes Amg

Foto: is.fi

Timp de citire: 4 minute

Este unul dintre cei mai de succes directori de echipă din istoria Formulei 1, după ce a condus Mercedes spre 6 campionate mondiale câștigate consecutiv. De asemenea, deține o avere netă uimitoare, care depășește multe milioane de dolari. Cu toate acestea, nu mulți oameni știu de copilăria lui dificilă.

Toto Wolff a cunoscut o mulțime de lupte personale la început de viață, înainte de a gusta succesul în lumea rapidă a Formulei 1.

Toto Wolff: greutăți timpurii

Wolff nu s-a născut bogat. Venit pe lume dintr-o mamă poloneză și un tată austriac de origine română, acesta a suferit timpuriu o tragedie personală pe când era copil, pierzându-și tatăl bolnav de cancer la o vârstă fragedă. La doar 8 ani, Toto ajunge bărbatul casei și își asumă o mare responsabilitate.

Într-o discuție sinceră pe podcastul “Dincolo de victorie” al lui Nico Rosberg, Wolff și-a amintit de copilăria lui dificilă și a povestit un episod emoționant.

„Mama ne-a îngrijit pe mine și pe sora mea, fiind medic la Viena fără satisfacții financiare deosebite. Și tot a reușit să ne facă să mergem la o școală privată din Viena, Lycée Français de Vienne, deoarece a simțit că limbile străine sunt importante. Am fost într-un mediu în care copiii își puteau permite să frecventeze o școală privată, dar noi nu ne permiteam cu adevărat”, declară Toto.

Wolff a dezvăluit că a fost exmatriculat de la școală împreună cu sora sa pentru incapacitatea financiară a mamei de a plăti taxele. Austriacul avea atunci 12 ani, iar sora lui 9:

„Am fost scoși din clasă, deoarece taxa școlară nu a fost plătită. Ni s-a spus: ‘Din păcate, taxele școlare nu sunt plătite de mult timp, așa că vă rugăm să vă împachetați bagajele și să mergeți acasă’. Așadar, a trebuit să mă întorc la clasă pentru a-mi lua lucrurile și, simțind groaznica umilință, să-mi împachetez geanta”, a declarat vizibil emoționat Wolff după aproape patru decenii. O experiență teribilă pentru un puști.

Prima lui afacere

În ciuda experienței traumatizante, Wolff nu a renunțat și a continuat lupta, înființându-și prima afacere ca vânzător de lumânări. Austriacul a dezvăluit că a devenit antreprenor ca tânăr adolescent la Viena. Toto și-a amintit de un protest anti-rasism în Austria anilor ’90, eveniment care a deschis calea pentru prima sa afacere.

„A fost un protest tăcut, cu aprinderea unei lumânări mărșăluind, protestând împotriva rasismului. M-am gândit că vor fi câteva mii de oameni și nu vor avea nicio lumânare la ei”, declară zâmbind Toto.

Wolff a dezvăluit că a achiziționat un stoc important de lumânări pentru a le revinde la protest.

„Protestul trebuia să înceapă la ora 6 și până la 3 am vândut doar câteva sute. Deci părea o afacere groaznică”.

Dar apoi a adăugat că afacerea a prins aripi câteva ore mai târziu și a devenit extrem de profitabilă.

Towolf0408
Foto: derstandard.at

„A arătat că dacă puteți crea cerere pentru produsul dvs., acesta se vinde!”, conchide pe subiect managerul.

De la Williams la Mercedes

Wolff a continuat să-și valorifice abilitățile sale antreprenoriale și a devenit un investitor strategic după o scurtă angajare ca bancher. Austriacul a continuat să cumpere acțiuni la Williams și s-a alăturat echipei din Grove ca unul dintre membrii Consiliului de Administrație.

“Am devenit acționar minoritar în Williams unde m-am înțeles foarte bine cu Frank (n.r. Frank Williams, proprietarul și fondatorul echipei Williams Formula One). În cele din urmă m-am descurcat bine într-o echipă Williams subfinanțată, de aceea, am primit un apel de la unul dintre membrii consiliului Daimler”, declară Toto Wolff.

Ascensiunea lui Wolff nu a trecut neobservată, astfel că s-a ivit o ocazie tocmai de la Mercedes.

„Wolfgang Bernhard (fost șef al lui Daimler), mi-a cerut să ne întâlnim la o cafea. Așa că l-am întâlnit la cafea :) Aici m-a întrebat: Îmi poți explica de ce echipa noastră nu funcționează așa cum trebuie?”, își amintește austriacul zâmbind.

Echipa germană s-a luptat în acel moment și i-a oferit lui Wolff un procent semnificativ din acțiuni la echipa Mercedes, acesta depășind acum 30% din portofoliul acțiunilor la AMG Petronas Motorsport Formula One Team.

Toto Happy
Foto: Grand Prix 247

Toto Wolff și-a început cariera în sportul cu motor în Campionatul Austriac de Formula Ford și Seria Formula Ford din Germania. A câștigat cursa de 24 de ore de la Nürburgring în 1994 și, mai târziu, a concurat în Campionatul FIA GT și Campionatul italian GT.

În calitate de investitor, Wolff a fondat Marchfifteen în 1998 și Marchsixteen Investments în 2004, inițial concentrându-se pe companii de internet și tehnologie. Este specializat în investiții strategice în companii industriale cotate de talie medie, care au inclus Williams F1 și German HWA AG.

Torger Christian “Toto” Wolff este acum CEO-ul uneia dintre cele mai dominante echipe din istoria recentă a Formulei 1. Locuiește cu cea de-a doua soție, pilotul scoțian de curse Susie Wolff (născută Stoddart). Dorința mamei sale s-a îndeplinit, deoarece Wolff vorbește fluent germană, engleză, franceză, italiană și poloneză. Are doi copii dintr-o căsătorie anterioară și unul cu Susie, născut în urmă cu 3 ani. “Face naveta” între cele două domicilii din Oxfordshire, Anglia, și Ermatingen pe Lacul Konstanz, în Elveția.

Toto And Susie Wolff
Toto și soția, Susie Wolff. Foto: Grand Prix 247

Într-o scrisoare emoționantă adresată colegilor de echipă după Marele Premiu al landului Styria, desfășurat în Austria, Toto povestește cum, în urmă cu 26 de ani, lucra ca instructor de curse pe vechiul Österreichring, actualmente RedBull Ring. A parcurs de peste 100 de ori drumul de 200 de kilometri între Spielberg și Viena.

“Aveam 20 de ani și ceva, eram un băiețandru care își trăia visul și spera să ajungă un pilot de curse. Am savurat fiecare călătorie Spielberg-Viena deși, de multe ori, nu aveam nici bani de benzină. Astăzi (n.r. 12 iulie, după câștigarea Marelui Premiu) am condus pe aceeași autostradă cu aceeași bucurie, dar și cu o satisfacție și o mândrie imense. Vă mulțumesc tuturor celor care ați contribuit la devenirea echipei Mercedes ceea ce este astăzi. Și vă mulțumesc că mi-ați oferit acest moment.”, conchide Toto Wolff în emoționanta sa scrisoare către echipă.

Restul, cum se spune, este istorie. Austriacul a parcurs un drum lung de la începuturile sale umile ca vânzător de lumânări la Viena spre gloria Formulei 1.

scroll to top