Închide

Jocuri de război | Joc video inspirat din viața la metroul din Harkov, în primele zile ale invaziei rusești

Avatar
22 Metro Harkiv

Sursa foto: Trailer-ul jocului ”Twenty-second: Stories of Underground Kharkiv”.

Timp de citire: 2 minute

”Douăzeci și doi: Povești despre subteranele Harkov-ului” (Twenty-second: Stories of Underground Kharkiv) este un joc video dedicat primelor zile de după invadarea Ucrainei de către Rusia și felul în care locuitorii celui de-al doilea mare oraș al țării și-au petrecut aceste zile în galeriile metroului din oraș. În această săptămână, jocul a fost lansat pe platforma Steam, potrivit ediției online a postului TV ucrainean Suspilne, care citează portalul DEV.ua.

Jocul este un proiect îndrăzneț al unui dezvoltator de jocuri video originar chiar din Harkov, Vitaliy Chyzh, care lucrează la studioul de profil Brenntkopf Studio Kharkiv. În acest mod, el încearcă să își exprime, narativ și vizual, amintirile și sentimentele personale, dar și ale multor locuitori ai orașului din primele zile de după invadarea țării sale de către armata rusă, la începutul anului 2022.

Personajul principal al jocului este un profesor de istorie care încearcă să își continue viața cotidiană în condițiile neobișnuite prilejuite de alarmele aeriene necontenite și de bombardamentele rușilor. Principala locație în care se petrec evenimentele este una dintre cele mai mari, mai cunoscute și mai tranzitate stații ale rețelei de metrou din Harkov, stația ”23 august”.

Profesorul de istorie trebuie să se ocupe de pregătirea lecțiilor, ținute la distanță, amenajarea de locuri de refugiu și adăpost pentru locuitorii stației, participarea la viața obișnuită în stația de metrou, ajutorarea celor aflați la nevoie, procurarea de hrană și a altor lucruri de strictă necesitate etc.

”Este anul 2022. Harkov-ul este atacat de dincolo de graniță. Oamenii, căutând protecție în fața bombelor și rachetelor, au coborât la ​​metrou, care a devenit un adevărat buncăr pentru toți cetățenii. Sunteți unul dintre cei care au fost în subteran încă de la începutul războiului, iar viața vi se petrece, în mare parte, în subteran”, sună premisa jocului.

Evenimentele prezentate în joc se întind pe durata a 6 zile.

La crearea jocului, creatorul său spune că a folosit inteligența artificială, pentru a genera texturi transparente și pentru a îmbunătăți calitatea imaginii. El mai subliniază că proiectul are un caracter anti-război: nu există violență în joc, însă nu este recomandat copiilor, în condițiile în care ridică tema războiului ca atare și a felul în care acesta este trăit de oameni, ceea ce este greu de înțeles pentru copii.

Voice over-ul este disponibil momentan doar în ucraineană, dar utilizatorul poate consulta subtitrări disponibile în limbile engleză, franceză, italiană, germană și polonă.

”Twenty-second: Stories of Underground Kharkiv” este disponibil gratuit prin descărcarea jocului de pe Google Drive-ul autorului – exclusiv de pe teritoriul Ucrainei – sau cumpărându-l pe Steam la un preț simbolic de 50 de hrivne sau 2 euro.

Dezvoltatorul jocului spune că 85% din banii strânși din vânzări vor merge pentru nevoile Regimentului ”Kraken”, o unitate de forțe speciale formată din voluntari ucraineni, a cărei poveste este și ea prezentată în joc.

scroll to top