Părinții ai căror copii au decedat beneficiază de 10 ședințe de consiliere psihologică gratuită
Părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia gratuit de 10 şedinţe de consiliere psihologică pentru depășirea traumelor emoționale, potrivit normelor adoptate de Guvern, pe 9 octombrie, anunță Ministerul Muncii într-un comunicat de presă. Ședințele sunt asigurate indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați la CNAS. Psihologii trebuie să depună cerere online de decontare la agențiile teritoriale pentru plăți până în data de 5 ale lunii, altfel pierd banii, informează Edupedu.
Părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului.
Guvernul a aprobat normele metodologice care pun în aplicare prevederile Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită și “Ziua Părinţilor de Îngeri”, prin care se stabilește modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică.
”Ședințele de consiliere psihologică sunt asigurate de către psihologi atestați de Colegiul Psihologilor din România. Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă are nevoie de sprijin specializat și cred că este important să știe și să simtă că nu este singură”,
a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Care este procedura?
Ședințele de consiliere psihologică se asigură de către psihologi atestați de Colegiul Psihologilor din România, în specialitățile profesionale psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, organizaţi în cabinete individuale de psihologie, societăţi civile profesionale de psihologie, cabinete asociate.
Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată.
Art .1 alin. 3 – Prin copil decedat în timpul sarcinii se înțelege ființa umană decedată începând de la sfârsitul celei de a 2-a luni de sarcină și până la sfârșitul acesteia. Nu se consideră deces în cazul sarcinii întreruptă voluntar de părinte, cu excepția întreruperii din motive medicale.
Art. 3 alin (1) Beneficiază de ședințe de consiliere psihologică fiecare dintre părinți.
(2) Ședințele pot fi efectuate atât individual pentru fiecare dintre părinți, cât și în comun pentru ambii părinți.
(3) Numărul de ședințe de consiliere psihologică este de 10 indiferent dacă acestea se efectuează individual ori în comun, fiind inclusă și ședința de evaluare în care se întocmește raportul prevăzut la art. 2 alin.(2)
(4) În situația în care până la finalizarea celor 10 ședințe intervine un nou deces, numărul de ședințe se prelungește corespunzător, fără depășirea perioadei de 6 luni de la data ultimului copil decedat.
Decontarea ședințelor se face la solicitarea psihologilor de către agenția teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.
Efortul bugetar anual este estimat la aproximativ 6 milioane lei, pentru un cost mediu al ședinței de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinți. Sumele provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.