Închide

Parlamentul UE adoptă noi obiective pentru infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice

Avatar
car, electric car, hybrid car

Fotografie de Joenomias pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Parlamentul European a adoptat miercuri (19 octombrie) cerințe minime pentru infrastructura de încărcare a mașinilor electrice, alături de prevederi pentru alte forme de mobilitate, răspunzând astfel preocupărilor legate de faptul că șoferii nu își pot încărca vehiculele electrice (VE) atunci când pleacă în călătorii mai lungi, potrivit Euractiv.

Instituțiile UE consideră că mobilitatea electrică este o tehnologie-cheie pentru reducerea emisiilor de carbon în transportul rutier european. Însă, în timp ce se presupune că ponderea vehiculelor electrice va crește, preocupările șoferilor legate de lipsa infrastructurii de încărcare au devenit un obstacol în calea adoptării în continuare a acestei tehnologii.

Parlamentul a votat miercuri pentru a aborda aceste preocupări, cerând statelor membre să construiască puncte de încărcare pentru vehiculele electrice cel puțin la fiecare 60 km pe autostrăzile principale. Dacă poziția Parlamentului va fi agreată de celelalte instituții ale UE, țările vor avea timp până în 2026 să atingă acest obiectiv.

Noul “Regulament privind infrastructura pentru combustibilii alternativi” (AFIR) a fost susținut de 485 de deputați, 65 au votat împotrivă și 80 s-au abținut. Acesta urmează unei legi similare, deși mai puțin obligatorii, din 2014, care nu a fost considerată o poveste de succes de către parlamentarii cheie.

“Am pierdut cinci-șase ani”, a declarat negociatorul-șef al Parlamentului în acest dosar, Ismail Ertug, din grupul S&D de centru-stânga, într-o conferință de presă după vot.

În opinia sa, acest lucru s-a datorat faptului că vechea lege este o “directivă”, pe care statele membre trebuie să o includă în legislațiile lor naționale înainte de a deveni obligatorie. În schimb, noua lege va fi un “regulament”, ceea ce înseamnă că, odată adoptată, se va aplica imediat în toate țările UE.

“Am un citat celebru”, a declarat Ertug jurnaliștilor, “cea mai mare problemă a UE sunt statele membre, iar aceasta este încă o dată o dovadă în acest sens”.

Într-o declarație scrisă publicată de Parlamentul European, Ertug a scris că “în acest moment avem 377.000 de stații de încărcare în UE, dar aceasta este jumătate din numărul care ar fi trebuit să fie atins dacă țările UE și-ar fi respectat promisiunile”.

Sancțiuni pentru statele membre care nu se conformează

Deja săptămâna viitoare, Ertug se va întâlni cu omologii săi din Consiliu și Comisie pentru a da startul așa-numitelor reuniuni de trilog, în cadrul cărora instituțiile UE încearcă să ajungă la o poziție comună înainte de adoptarea oficială a legislației.

Pentru aceste negocieri, Ertug a sperat să aibă o mână și mai puternică, dar nu a reușit să obțină sprijinul majorității eurodeputaților pentru abordarea sa.

“Am încercat să-mi conving colegii cu privire la așa-numitul mecanism de sancțiune care ar fi putut fi un instrument în mâna mea atunci când voi merge la trilog”, a declarat el jurnaliștilor.

Propunerea sa ar fi deschis opțiunea de a amenda țările UE cu 1.000 de euro pentru fiecare stație de încărcare lipsă.

Cu toate acestea, această idee nu a reușit să obțină o majoritate în parlament, fiind susținută doar de Grupul Socialiștilor și Democraților din care face parte Ertug, de Grupul Verzilor și de alți câțiva eurodeputați.

“Strategia cu ”barosul” a Verzilor și social-democraților ignoră faptul că implementarea infrastructurii are sens doar dacă costul este proporțional cu beneficiul și dacă se bazează pe o analiză solidă”, a declarat Jens Gieseke, din grupul PPE de centru-dreapta, într-o declarație publicată după vot.

Prevederi pentru alte mijloace de transport

Pe lângă faptul că obligă statele membre, regulamentul include prevederi pentru operatorii de stații de încărcare, cerându-le să faciliteze plățile și să afișeze prețul pe kWh, pentru a face prețurile mai comparabile.

Regulamentul abordează, de asemenea, infrastructura pentru alte tehnologii de transport, inclusiv stațiile de alimentare pentru vehiculele care funcționează cu hidrogen, precum și alimentarea cu energie electrică a porturilor și dispoziții pentru aeroporturi.

scroll to top