Închide

Patronii Mega Image: „Să spunem clienților ce trebuie să facă nu e treaba noastră!”

Avatar
Frans Muller

Frans Muller, CEO Ahold Delhaize. Foto: destandaard.be

Timp de citire: 2 minute

Noul raport climatic arată încă o dată clar că toate companiile trebuie să facă mai multe pentru a combate încălzirea globală. Deși Frans Muller, președintele Ahold Delhaize, grupul gigantic de retail ce patronează și rețeaua comercială Mega Image din România, pledează mai degrabă pentru evoluție decât pentru revoluție.

Acesta este de acord cu raportul, însă pare ferm: „Va dura timp”.

Anul trecut, multinaționala olandezo-belgiană a lansat noi obiective de sustenabilitate, în care compania dorește să-și reducă la jumătate emisiile de carbon până în 2030. Emisiile generate de produsele vândute de alți producători trebuie, de asemenea, reduse – dar numai cu 15%. Mai mult, retailerul a promis să se concentreze mai mult pe ambalajele reciclate și să intensifice în continuare eforturile de reducere a risipei de alimente.

Totuși, după publicarea noului raport climatic, nu poate exista decât o singură concluzie: lucrurile se mișcă prea încet. Deși Muller este de acord cu această afirmație, el spune că „trebuie să facem mai mult decât facem acum”. El nu crede exact într-un efect de șoc.

“Clienții sunt creaturi ale obiceiurilor. Nu schimbi doar aromele. Nu vrem să le spunem clienților: asta trebuie să faceți, este sănătos. Nu este treaba noastră. Sarcina noastră este să le spunem oamenilor cum privim mâncarea și să îi ajutăm să facă alegeri mai bune. Asta necesită timp.”, declară boss-ul Delhaize pentru ziarul olandez NRC.

Un lucru care ar putea ajuta în acest sens este etichetarea fiecărui produs pentru a indica amprenta sa de carbon. Aceasta ar fi o sarcină destul de mare pentru o companie care vinde jumătate de milion de produse diferite în întreaga lume. Cu toate acestea, Muller crede că poate introduce o astfel de etichetă de emisie în Olanda în termen de trei ani.

“Mulți oameni sunt foarte atașați de carne, dar dacă îi putem determina să nu mănânce carne una sau două zile pe săptămână, acest lucru ar avea un impact enorm pozitiv asupra climei”, conchide Muller.

scroll to top