Închide

Pe modelul Australiei, Canada promite că va obliga Facebook să plătească pentru știri

Avatar
Facebook Canada 01a

Sursă foto: eBOSS Canada

Timp de citire: 2 minute

Canada a promis că va obliga Facebook să plătească pentru știri, după ce gigantul rețelelor de socializare s-a confruntat cu o condamnare internațională pentru că a impus un black-out în Australia.

Facebook a fost etichetat drept un agresor pentru blocarea știrilor din Australia ca răspuns la o lege prin care se impune plata pentru știrile partajate pe site-ul său, scrie The Times, potrivit DC Business.

Canada a spus că nu va fi descurajată să pună în aplicare o lege similară cu cea a Australiei și a făcut apel pentru constituirea unei alianțe împotriva companiilor ”Big Tech”. Steven Guilbeault, ministrul culturii însărcinat cu elaborarea legii respective, a declarat:

”Canada este în fruntea acestei bătălii”.

Deputații britanici au declarat că acțiunea Facebook a arătat că ar trebui să se confrunte cu reguli legale mai dure privind daunele online și se angajează să reglementeze mai bine rețelele sociale.

Guilbeault a declarat că țara sa ar putea adopta modelul australian, care impune Facebook și Google să încheie acorduri de plată cu site-uri de știri ale căror legături conduc activitatea pe platformele de socializare sau să fie forțate să plătească prin arbitraj obligatoriu. Franța solicită platformelor tehnologice să deschidă discuții cu editorii despre plata pentru conținut de știri.

Guilbeault a spus că:

„Lucrăm pentru a vedea care model ar fi cel mai potrivit”.

El a spus că a vorbit săptămâna trecută cu omologii săi francezi, australieni, germani și finlandezi despre colaborarea la asigurarea unei compensări echitabile pentru conținutul web.

„Bănuiesc că în curând vom avea cinci, zece, 15 țări care vor adopta reguli similare. Facebook va întrerupe legăturile cu Germania, cu Franța? ” La un moment dat, abordarea Facebook va deveni „total nesustenabilă”,

a mai spus oficialul canadian.

Grupurile media din Canada au avertizat anul trecut că 700 de locuri de muncă în jurnalism, din 3.100 la nivel național, se vor pierde dacă nu se vor lua măsuri. Modelul australian ar permite editorilor din Canada să recupereze 350 de milioane de lire sterline pe an.

scroll to top