Închide

Pe tobogan! Veniturile companiei Tesla au înregistrat o scădere drastică față de anul trecut

Avatar
tesla, electric car, automobile

Fotografie de valentin_b90 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Acțiunile producătorului de vehicule electrice Tesla au scăzut cu peste 4%, după ce compania a raportat rezultatele din primul trimestru. Venitul net al companiei auto a fost de 2,51 miliarde de dolari, în scădere cu 24% față de anul trecut, potrivit CNBC.

Iată care sunt rezultatele:

  • Câștiguri pe acțiune: 85 de cenți adj. față de 85 de cenți așteptați, potrivit estimărilor medii ale analiștilor compilate de Refinitiv;
  • Venituri: 23,33 miliarde de dolari față de 23,21 miliarde de dolari așteptate, potrivit estimărilor Refinitiv;
  • Venitul net a fost de 2,51 miliarde de dolari, în scădere cu 24% față de anul trecut, în timp ce câștigul GAAP a fost de 73 de cenți, cu 23% mai puțin decât în trimestrul precedent.

Tesla a precizat într-un pachet pentru acționari că “subutilizarea noilor fabrici” a tensionat marjele, alături de costurile mai mari cu materiile prime, produsele de bază, logistica și garanțiile, precum și veniturile mai mici din creditele de mediu, toate acestea contribuind la scăderea profitului față de anul trecut.

Veniturile din sectorul auto, segmentul principal al Tesla, au ajuns la 19,96 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, în creștere cu 18% față de anul trecut. Veniturile totale au crescut cu 24%. Veniturile din creditele de reglementare pentru automobile în primele trei luni ale anului 2023 s-au ridicat la 521 milioane de dolari, în scădere față de 679 milioane de dolari în primul trimestru al anului trecut.

În cadrul unei teleconferințe privind rezultatele, CEO-ul Elon Musk a subliniat un mediu marcoeconomic “incert” care ar putea avea un impact asupra planurilor de cumpărare de mașini ale oamenilor. În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu analiștii, Musk a spus că se așteaptă la 12 luni de “vreme furtunoasă” în economie.

“De fiecare dată când Fed crește ratele dobânzilor, acest lucru este echivalent cu o creștere a prețului unei mașini”. El a mai spus că, ori de câte ori există incertitudine în economie, oamenii vor amâna, în general, “achizițiile mari de capital nou, cum ar fi o mașină nouă”.

El a mai spus: “Am adoptat o opinie conform căreia împingerea către volume mai mari și o flotă mai mare este alegerea corectă în acest caz, față de un volum mai mic și o marjă mai mare”, dar a precizat că se așteaptă ca vehiculele Tesla “în timp să fie capabile să genereze un profit semnificativ prin autonomie”.

Când compania a început să discute despre ambițiile sale în domeniul tehnologiei de conducere autonomă în 2016, Musk a declarat că firma va efectua o călătorie cu mâinile libere prin SUA până la sfârșitul anului 2017. Încă nu a finalizat această misiune.

Veniturile Tesla Energy au urcat vertiginos la 1,53 miliarde de dolari, în creștere cu 148% față de aceeași perioadă a anului trecut. Implementarea sistemelor de stocare a energiei de la Tesla a crescut la 3,9 GWh, sau cu 360%, a declarat compania. Aceste sisteme de stocare a energiei pe bază de baterii litiu-ion, produse de Tesla, includ bateria de rezervă pentru locuințe, numită Powerwall, și sistemul Megapack, la scară utilitară, care permite companiilor de utilități să stocheze și să utilizeze mai multă energie generată din surse regenerabile, dar intermitente, precum energia solară și eoliană.

Convorbirea privind câștigurile Tesla pentru primul trimestru a fost transmisă în direct prin Twitter, o premieră pentru producătorul de vehicule electrice. CEO-ul Elon Musk a vândut în 2022 participații de miliarde de dolari din acțiunile sale la Tesla pentru a finanța o achiziție de 44 de miliarde de dolari a companiei de socializare, unde este acum și CEO.

Compania a redus prețurile la vehiculele sale la sfârșitul anului trecut și în primul trimestru din 2023, inclusiv reduceri suplimentare marți seară. În același timp, Tesla trasează planuri ambițioase de extindere și de creștere a cheltuielilor de capital.

În prezent, Tesla vinde patru modele de vehicule electrice, care sunt produse în două uzine de asamblare a vehiculelor din SUA, una din Shanghai și alta în afara Berlinului.

Acționarii care au trimis întrebări înainte de apelul privind câștigurile pentru a fi luate în considerare de conducere au căutat actualizări cu privire la Cybertruck-ul trapezoidal al companiei, inspirat din domeniul SF, la divizia de energie a companiei și la calendarul pentru un nou model de vehicul de la Tesla.

În cadrul apelului, Musk a declarat că Tesla construiește în prezent “versiuni alfa ale Cybertruck-ului” pe o linie pilot. Compania intenționează să producă Cybertruck la fabrica sa din Austin, Texas. Musk a spus că anticipează un eveniment pentru a da startul livrărilor Cybertruck în al treilea trimestru al anului 2023.

În 2023, Tesla se așteaptă să producă 1,8 milioane de vehicule, a reiterat Musk, sau, eventual, un volum “ascendent” de 2 milioane de vehicule în acest an.

La începutul lunii aprilie, Tesla a raportat livrări de 422.875 de vehicule în primul trimestru, cea mai apropiată aproximare a vânzărilor dezvăluite de companie. Producția a fost ușor mai mare decât livrările pentru primele trei luni ale anului 2023, de 440.808 vehicule.

Cu o lună înainte, Musk a anunțat planurile de a construi o fabrică Tesla în Monterrey, Mexic, la o zi de mers cu mașina de o fabrică relativ nouă din Austin, Texas. Și, mai recent, Tesla a declarat că intenționează să înființeze o fabrică pentru a produce Megapacks, sau sisteme mari de stocare a energiei pe bază de baterii litiu-ion, în Shanghai.

Potrivit unui document financiar publicat la sfârșitul lunii ianuarie, Tesla se așteaptă să cheltuiască între 7 și 9 miliarde de dolari în 2024 și 2025, o creștere a cheltuielilor de capital de aproximativ 1 miliard de dolari în următorii doi ani.

Acțiunile Tesla și-au revenit în acest an după un an 2022 dezastruos, când au pierdut aproximativ două treimi din valoare, alături de o prăbușire a companiilor din domeniul tehnologiei. Acțiunile au crescut cu 48% în 2023.

scroll to top