Parlamentul European a cerut joi ca Uniunea Europeană să promoveze noi texte de lege prin care să împiedice importul de mărfuri și produse provenite din procese tehnologice care au în spate defrișări ilegale sau încălcări ale drepturilor omului, anunță publicația Euractiv.
Politicienii din Uniunea Europeană se confruntă cu o presiune în creștere din partea alegătorilor pentru a lupta pentru combaterea schimbărilor climatice, după ce în ultimii ani eforturile voluntare ale unor companii de a combate defrișările prin măsuri precum sistemele de certificare ale terților au eșuat, în mare măsură.
Într-un raport adoptat joi, Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să propună reglementări obligatorii de due diligence care ar obliga companiile să demonstreze că produsele pe care le vând în UE nu stimulează defrișările globale și încalcările drepturile omului. Regulile ar trebui să se aplice tuturor entităților economice, inclusiv băncilor și fondurilor de investiții, au spus parlamentarii. Cei care nu respectă aceste reguli, ar putea primi atât sancțiuni penale, cât și civile, susțin aceștia.
”Angajamentele voluntare și certificările netransparente nu sunt suficiente”, a declarat Delara Burkhardt, euro-parlamentarul german (SPD) care a elaborat raportul. ”Avem nevoie de un cadru de reglementare la nivel european pentru a ne asigura că produsele care cauzează degradarea naturală și încălcarea drepturilor omului nu ajung pe piața europeană”, a mai spus ea.
Fostul șef al ONU pentru schimbările climatice, Christiana Figueres, unul dintre arhitecții Acordului de la Paris, a cerut Uniunii Europene să își intensifice acțiunile de reglementare împotriva defrișărilor prin plafonarea emisiilor de produse agricole importate, cum ar fi carnea de vită, soia și uleiul de palmier.
Raportul Parlamentului pune bazele legislației UE, care urmează să fie propusă de Comisie până în vara anului viitor.
Dacă se adoptă reglementările de due diligence, companii precum Nestlé sau Danone ar putea fi nevoite să le respecte încă din 2024, o sarcină extrem de complicată și costisitoare, în condițiile în care ar putea fi obligate să urmărească fiecare treaptă a lanțului lor de aprovizionare, începând de la nivelul fermelor mici.
”Votul de astăzi este unul esențial în lupta pentru ca UE să pună capăt contribuției sale la distrugerea pădurilor lumii. Comisia trebuie să urmeze exemplul parlamentului”, sună poziția organizației non-guvernamentale olandeze Fern, care militează pentru combaterea defrișărilor ilegale.
UE este responsabilă pentru mai bine de 10% din defrișările legate de consumul global de mărfuri, prin importul unor produse alimentare printre care carnea, soia, uleiul de palmier și cacaoa, precum și produsele le conțin, potrivit datelor Comisiei Europene.
Emisiile din sectorul utilizării terenurilor, majoritatea cauzate de defrișări, sunt a doua cauză majoră a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili, susține Comisia.