România este țara din UE în care riscul de sărăcie este cel mai crescut. Care este motivul?


Autor:    -  
homeless, old lady, street
Fotografie de TheOtherKev pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

România este polul sărăciei din Uniunea Europeană deşi am avut cea mai mare creştere a salariului minim pe economie din regiune în ultimii zece ani. Sunt tot mai mulţi care supravieţuiesc de la o lună la alta, iar o persoană din trei de la noi din ţară este expusă riscului de a trăi la limită, potrivit TVRInfo.

Sociologii pun acest fenomen pe seama lipsei unei strategii naţionale coerente de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale, fără de care statisticile de acest gen nu pot fi schimbate.

Mulți români sunt în situații similare. Statisticile oficiale pentru anul trecut arată că România este țara din Uniunea Europeană în care riscul de sărăcie este cel mai crescut.

MĂDĂLINA CHIŢU – jurnalist TVR:

Una din trei persoane de la noi din ţară este expusă unui risc mare de sărăcie şi excluziune socială. Cei mai săraci români locuiesc nord-estul și sud-estul ţării, unde o persoană trăieşte, în medie, cu un pic peste 1.600 de lei pe lună.

Totul, în conditiile în care am înregistrat cea mai rapidă creştere a salariului minim din Uniunea Europeană. Cele aproape 14 procente câştigate în ultimii 10 ani fac să avem în continuare un venit modest chiar şi in comparatie cu ţările din regiune, precum Polonia, Croaţia sau Lituania.

ADRIAN CODÎRLAŞU – preşedinte, CFA România:

Avem una dintre cele mai ridicate taxări a muncii din Uniunea Europeană. Şi aici ar trebui umblat. Undeva la 42% din salariu merge către stat, iar apoi cu banii rămaşi se mai plăteşte când cumperi bunuri şi TVA. Deja se munceşte undeva la 7- 8 luni doar pentru stat. E normal să rămână puţin către cei care muncesc.

Am ajuns să fim rudele sărace din întregul bloc comunitar şi pentru că nu avem strategii naţionale de combatere a sărăciei şi a exculziunii sociale, sunt de părere sociologii.

DANIEL ARPINTE – cercetător, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română:

Regiunile cele mai sãrace oferã și cele mai puține servicii de suport pentru grupurile vulnerabile. Avem o eficiențã foarte redusã a beneficiilor sociale. Acestea contribuie cu mult mai puțin la reducerea ratei sãrãciei sau excluderii sociale.

Cei mai vulnerabili și expuși riscurilor de sărăcie rămân copiii, familiile cu peste doi copii, şomerii, dar şi românii care au un nivel mai redus de educație.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!