Închide

Pentru a reduce risipa de alimente, supermarketurile apelează la AI. Cum procedează?

Avatar
vegetables, supermarket, food

Fotografie de dawnfu pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Supermarketurile pierd venituri neexploatate din vânzarea alimentelor care sunt pe cale să expire, deoarece angajații magazinelor pierd ore întregi căutând produse cu termen de valabilitate scurt și reducându-le manual, potrivit Bloomberg.

Cel puțin așa susține Too Good To Go, o companie daneză de opt ani, care și-a făcut un renume în domeniul risipei de alimente din restaurante și care acum se orientează către produsele care urmează să expire în curând din magazinele alimentare. Începând din această lună, TGTG vinde o soluție bazată pe inteligență artificială care ajută supermarketurile cu privire la datele de expirare, care reprezintă o problemă majoră în ceea ce privește risipa de alimente din comerțul cu amănuntul. Compania își va începe lansarea la nivel global cu lanțul internațional de supermarketuri SPAR.

“În fiecare zi, în toate magazinele alimentare, personalul se deplasează și trece foarte manual prin toate produsele pentru a verifica dacă ceva este pe cale să expire”, a declarat directorul executiv al TGTG, Mette Lykke, într-un interviu acordat Bloomberg Green. Lykke a descris acest proces ca fiind unul care necesită mult timp și este predispus la erori: Produsele cu termen de valabilitate scurt sunt adesea identificate prea târziu, iar reducerile menite să încurajeze achiziția lasă pe masă venituri potențiale, a spus ea.

Software-ul TGTG ia în considerare comportamentul clienților, sezonalitatea și alte considerente pentru a estima cât de probabil este ca un produs să se vândă într-un magazin la un moment dat, apoi sugerează o rată de reducere pe măsură ce articolul se apropie de data de expirare. De asemenea, instrumentul îi ajută pe lucrători să urmărească datele de expirare, astfel încât personalul trebuie să verifice manual doar 1% până la 7% din produse, a spus Lykke. Și semnalează situațiile în care alimentele ar putea fi donate sau vândute cu o reducere mare prin intermediul aplicației omonime a Too Good To Go.

Compania a testat noul său instrument cu un lanț de supermarketuri din Franța, unde marilor magazine alimentare li s-a interzis din 2016 să arunce alimentele nefolosite care ar putea fi donate. Băcănia, al cărei nume nu a fost menționat de TGTG, a redus brânzeturile sale cu 50% la nivel național atunci când acestea ajungeau la două zile de la data de expirare. Acum, magazinul variază reducerile în funcție de regiune și de perioada anului. În Normandia, de exemplu, oamenii cumpără mai mult Camembert în timpul verii; în timp ce în Alpi, brânza elvețiană se vinde ușor în zilele reci de iarnă, când raclette (un fel de mâncare locală) este în meniul multor case.

Inflația stimulează cererea de produse mai ieftine și cu termen de valabilitate scurt, a declarat Jorgen Dejgaard Jensen, profesor la Universitatea din Copenhaga, care cercetează economia risipei alimentare. De asemenea, supermarketurile se concentrează din ce în ce mai mult pe utilizarea reducerilor și a promoțiilor de produse aproape expirate pentru a limita risipa de alimente și pentru a-și susține profitul.

“Dacă supermarketurile nu trebuie să cheltuiască prea multe resurse pentru a vinde alimentele la preț redus, atunci este o afacere mai bună pentru ele”, a declarat Jensen, deși a menționat riscul ca alimentele aproape expirate să fie aruncate la gunoi acasă.

Indiferent unde sunt aruncate, deșeurile alimentare au implicații asupra mediului. Organizația Națiunilor Unite estimează că aproximativ 30% din alimentele produse pentru consum sunt irosite la nivel global, ceea ce reprezintă între 8% și 10% din emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, risipa de alimente poate reduce veniturile: Alimentele aruncate la gunoi costă supermarketurile aproximativ 1,6% din vânzările nete, în medie, potrivit Institutului European de Retail – o reducere notabilă într-o industrie cunoscută pentru marjele de profit scăzute.

“Desigur, este o experiență proastă pentru utilizator dacă cumperi ceva care a depășit data de expirare”, a spus Lykke. “Dar implicațiile financiare pentru supermarketuri ale risipei alimentare sunt, de asemenea, destul de semnificative”.

De la sfârșitul anului 2015, Too Good To Go abordează problema risipei alimentare prin intermediul aplicației sale, care pune în legătură consumatorii din SUA, Canada și 15 țări europene cu restaurante, brutării și băcănii care doresc să se despartă de alimentele nevândute. (Băcăniile sunt acum cel mai mare segment de parteneri ai săi.) Cei 85 de milioane de utilizatori ai aplicației pot cumpăra o “pungă surpriză” de la branduri precum Starbucks, Pret A Manger și Carrefour pentru aproximativ 5-10 dolari, aproximativ o treime din ceea ce ar costa altfel conținutul. TGTG a lansat recent o serie limitată de “pachete magice” vândute direct de la producători precum Unilever.

Cu toate acestea, o mare parte din problema risipei alimentare de 1.000 de miliarde de dolari din lume se întâmplă acasă. În SUA și în Europa, gospodăriile sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din alimentele irosite. Datele de expirare joacă un rol și aici: Mulți oameni confundă etichetele de consum, care indică momentul în care un aliment nu mai poate fi consumat în condiții de siguranță, cu etichetele de valabilitate, care indică o calitate optimă.

“Consumatorii le confundă”, a spus Lykke. “Doar pentru a fi siguri, ei vor arunca produsul atunci când atinge data indicată”.

Autoritățile de reglementare ar putea face mai mult pentru a clarifica ce înseamnă aceste etichete, a spus ea.

scroll to top