Închide

Pepsi, la MAXim după pandemie. De unde provin rezultatele peste așteptări ale grupului?

Avatar

Fotografie de Sverre pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

PepsiCo începe sezonul de raportare trimestrială cu rezultate strălucitoare. Pentru a doua oară în acest an, producătorul de gustări și băuturi răcoritoare și-a ridicat perspectivele. Creșterile de preț sunt astfel capabile să compenseze scăderile de volum.

În ciuda unei scăderi de 1% a volumului total la PepsiCo în ultimul trimestru (până la 3 septembrie), producătorul de cola și gustări a înregistrat o creștere de 9% a vânzărilor. Dar cum a fost posibil acest lucru? Prețurile nete efective au crescut cu 17% – iar consumatorii continuă să accepte acest lucru. Pentru a economisi bani, oamenii mănâncă mai puțin în oraș, dar se răsfață acasă – de exemplu, cu chips Lay’s și suc de fructe Tropicana.

Vânzările totale au ajuns la 21,97 miliarde de dolari cu un profit net de 2,7 miliarde de dolari, ceea ce este chiar puțin mai mare decât profitul net de 2,22 miliarde de dolari înregistrat în urmă cu un an.

În Europa, PepsiCo a crescut cu aproape 1%, anunță RetailDetail. Este deja al 15-lea trimestru consecutiv în care producătorul fulgilor Quaker a depășit previziunile de profit și nu mai puțin de a 20-a oară consecutiv când compania a depășit previziunile de venituri,conform calculelor FactSet. 

Rezultate bune, dar concurența nu doarme

Acum PepsiCo are satisfacția să ridice din nou prognoza pentru întregul an. În iulie, își ridicase deja prognoza de creștere a veniturilor de la 8% la 10%, iar acum rivalul Coca-Cola se așteaptă deja la 12% creștere.

Cu toate acestea, grupul american consideră că majoritatea costurilor vor continua să crească în a doua jumătate a acestui an. Ca răspuns, compania își va accelera inițiativele de control al costurilor, inclusiv prin ambalaje mai mici și economii de costuri acolo unde este posibil.

Fiind primul gigant FMCG care a anunțat rezultatele trimestriale, producătorul de cola ar putea da tonul colegilor săi din industrie. Dacă da, va fi un sezon festiv de câștiguri pentru producătorii de marcă, în ciuda rezistenței cu care se confruntă din partea supermarketurilor. Aceștia din urmă susțin că acum consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru etichete private, branduri proprii, și încurajează această tendință prin campanii publicitare puternice.

Rămâne de văzut dacă alte mărci se vor dovedi la fel de neînlocuit precum Pepsi și Lay’s.

scroll to top