Închide

Războiul cartofilor prăjiți | UE și Columbia, la cuțite; arbitrajul OMC nu a adus pacea

Avatar
french fries, chips, potato

Fotografie de Devanath pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

O comisie a Organizației Mondiale a Comerțului (World Trade Organization – WTO) a stabilit luni că tarifele vamale impuse de Columbia pentru importurile de cartofi prăjiți congelați din Uniunea Europeană sunt neconforme cu dreptul comercial internațional, luând astfel partea UE în disputa care durează deja de peste 4 ani. Columbienii au înaintat recurs, așa încât războiul comercial transatlantic al cartofilor prăjiți este încă departe de o pace durabilă, potrivit versiunii în limba franceză a publicației Euractiv.com.

Conflictul a început în 2018, când Columbia a decis să impună taxe vamale pentru a descuraja importurile de cartofi prăjiți congelați la prețuri foarte mici, proveniți din Belgia, dar și din Olanda și Germania. Taxele antidumping decise de columbieni pot ajunge până la 8%.

De la stabilirea acordului comercial între UE, pe de o parte, și Columbia, Peru și Ecuador, de partea cealaltă, în 2013, piața a fost inundată de aceste produse low-cost, spre marea nemulțumire a producătorilor locali de cartofi.

Înfuriați de aceste măsuri de protecție, țările exportatoare, începând cu Belgia, liderul mondial al pieței de profil, susținută în această speță de UE, au înaintat dosarul la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), argumentând că tarifele impuse de Columbia sunt complet nejustificate și aduc atingere intereselor comerciale ale companiilor europene.

Din punctul de vedere al volumelor de export, piața columbiană este aproape nesemnificativă pentru producătorii belgieni. În total, UE exportă în Columbia cartofi prăjiți congelați de abia 19 milioane de euro pe an. Cu toate acestea, disputa are o importanță simbolică, mai ales pentru Belgia, care susține că este țara care a inventat cartofii prăjiți.

”Trebuie să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a elimina restricțiile comerciale care afectează companiile europene, fie ele mari sau mici, din toate sectoarele economiei UE”, declara, în 2020, comisarul european pentru Comerț, irlandezul Phil Hogan.

În același an, OMC a înființat o comisie specială pentru a arbitra această dispută comercială. Luni, aceasta și-a prezentat concluziile într-un raport în care dă dreptate Bruxelles-ului.

Raportul evidențiază mai multe încălcări ale Acordului antidumping al OMC; în plus, Columbia ”nu a integrat dovezi suficiente cu privire la existența dumpingului, a prejudiciului și a unei legături de cauzalitate între importurile care fac obiectul unui dumping și prejudiciul pretins.”

Deși măsurile antidumping sunt autorizate de OMC, ele pot fi aplicate numai în anumite condiții stricte și fac adesea obiectul unor confruntări juridice între partenerii comerciali.

”Barierele comerciale columbiene împotriva cartofilor prăjiți congelați din Belgia, Germania și Olanda încalcă regulile OMC. Prin urmare, acestea trebuie anulate. Comerțul cu cartofi prăjiți va fi mult mai ușor de acum înainte”, potrivit unei postări a Comisiei Europene, pe contul său de Twitter.

Columbienii au înaintat recurs, motiv pentru care taxele vamale rămân în vigoare până când OMC va lua decizia finală, după proceduri care încă ar putea să mai dureze câteva luni.

În cazul în care comisia de recurs va confirma că măsurile luate de columbieni sunt discriminatorii, Columbia va fi obligată să înlăture măsurile, fie de îndată, fie într-o perioadă de timp negociată cu UE sau stabilită prin arbitrajul OMC.

scroll to top