Peste 50 de spitale publice din Franța, în criză: nu sunt paturi libere, iar personalul este insuficient

,
Autor:    -  
doctor, hospital bed, delivery
Fotografie de Parentingupstream pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Franța se confruntă cu o criză în serviciile de urgență din spitalele publice din cauza lipsei de personal. Situația este și mai complicată în perioada vacanței de vară când multe astfel de servicii sunt nevoite să trimită pacienții către spitale care mai au paturi libere. Ministrul demisionar al Sănătății spune că aproximativ 50 de spitale au această problemă, relatează RFI.

Lipsă de personal, pacienți care așteaptă cu orele pe holuri până se eliberează un pat și cadre medicale epuizate din cauza programului. Este o situație de criză care se repetă în fiecare vară în spitalele publice.

Președintele Sindicatului Samu urgence din Franța, Marc Noizet spune că ”situația este cel puțin egală, dacă nu chiar mai rea decât cea din 2023” în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepția Île-de-France și a câtorva locuri care găzduiesc evenimente legate de Jocurile Olimpice sau Paralimpice.

Ministrul demisionar al Sănătății, Frédéric Valletoux, a declarat pentru cotidianul Ouest-France că la spitalul public din Brest, de exemplu, ”timpul mediu de așteptare, între momentul sosirii la serviciul de urgență și cel al plecării, a ajuns și la 9 ore” în ultimele săptămâni. De obicei, se așteaptă ”între 6 și 7 ore”, a mai spus ministrul. Oficialul de la ministerul Sănătății susține că ultimele măsuri anunțate de executiv, precum revalorizarea gărzilor din timpul nopții și din weekend a făcut posibilă recrutarea de personal suplimentar în această vară.

Însă socoteala guvernamentală și situația concretă din teren pare să fie cu totul alta. La Nantes, de exemplu, sindicatul spune că au existat 4 decese în ultimele 3 săptămâni în serviciile de urgență. Managementul spitalului neagă această cifră. Orele prea lungi de așteptare au aceleași cauze: mai multe servicii de urgență din regiune au fost închise, nu sunt suficiente paturi și lipsește personalul.

Secretarul general de la Force Ouvrière, Jérémy Beurel, explică la RFI: “Problema este că a existat un aflux semnificativ de pacienţi care aşteptau un loc pentru spitalizare. Aceasta este cauza problemei şi timpii de aşteptare de până la 70 de ore pentru unii pacienţi”.

Și cum în unele cazuri întârzierile pot complica situațiile urgente, consecințele pot fi dintre cele mai grave, și anume decesul pacienților.

“Sunt decese peste care au trecut foarte greu echipele, care au avut tendința câteodată de a descoperi aceste decese într-un mod întâmplător. Mergem să vedem un pacient pentru a-l întreba cum se simte și vedem că pacientul nu mai reacționează”, spune la RFI secretarul general de la Force Ouvrière, Jérémy Beurel.

Conducerea spitalului care neagă cele 4 decese spune într-o declarație că doar o singură persoană a murit la începutul lunii august în zona de așteptare, după ce a fost văzută de echipa medicală care ar fi respectat protocolul.

O explicație care îi nemulțumește pe membrii de sindicat. Ei au anunțat pentru joi un protest în fața Prefecturii din Loire-Atlantique prin care cer 120 de paturi în plus și mai multe resurse pentru cadrele medicale.

Președintele Federației Spitalelor din Franța, Arnaud Robinet a declarat la France Inter că ”situația este contrastantă și eterogenă” în teritoriu și a făcut apel ”la creșterea complementarității între sectorul public și cel privat”, la regândirea ”organizării interne” a spitalelor și la modul în care este privită această meserie.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!