Închide

Piața globală de PC-uri își va reveni la sfârșitul anului 2023

Avatar
apple, imac, ipad

Fotografie de FirmBee pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Livrările globale de computere personale sunt așteptate să crească începând cu sfârșitul anului 2023, iar un nou ciclu de modernizări de sisteme va accelera probabil creșterea anul viitor, potrivit firmelor de cercetare IDC și Canalys, potrivit Reuters.

Clienții afectați de inflație și de recesiune au întârziat până acum actualizările de sistem, dar acestea vor fi împinse în a doua parte a anului și vor declanșa creșterea pieței de PC-uri, au declarat firmele de cercetare.

“Segmentul comercial are mai multe motoare spre creștere, inclusiv apropierea sfârșitului suportului pentru Windows 10 și un ciclu de reîmprospătare a clădirilor”, au spus analiștii IDC.

Redresarea va fi susținută de o creștere a cererii în domeniul educației pe piețele majore, pe măsură ce dispozitivele implementate în timpul vârfului de pandemie ajung la sfârșitul ciclului lor de viață, potrivit analistului Ishan Dutt de la Canalys.

“Ne așteptăm ca achizițiile întârziate să înceapă să stimuleze piața la sfârșitul anului 2023, cu un impuls în 2024”.

Și industria cipurilor ar trebui să își revină în jurul sfârșitului primei jumătăți a acestui an, după o perioadă de declin, care a fost determinată de prăbușirea cererii de produse electronice anul trecut, în condițiile în care inflația galopantă i-a determinat pe consumatori să fie atenți la cheltuieli.

Livrările de PC-uri au scăzut cu 16,5%, până la 292,3 milioane de unități în 2022, potrivit IDC. Livrările din trimestrul al patrulea au scăzut cu 28,1%.

Producătorul de PC-uri HP Inc și-a văzut livrările scăzând cu aproximativ 25% anul trecut, urmat de Lenovo Group Ltd și Dell Technologies Inc, potrivit IDC. Apple Inc a fost singurul mare producător de PC-uri care care a înregistrat o creștere a livrărilor în 2022, a precizat IDC.

Acțiunile Dell și HP au scăzut anul trecut cu 27% și, respectiv, 29%, în timp ce Lenovo a scăzut cu aproximativ 28%. Acțiunile producătorilor de cipuri pentru PC-uri Intel Corp au scăzut cu 48%, iar cele ale Advanced Micro Devices Inc au scăzut cu 55,5% în perioada menționată.

scroll to top