Închide

Românii adoră creveții, o spune un studiu recent. Nici de la scoici și calamari nu dăm înapoi

Avatar
shrimp, cooking, food

Fotografie de JamesHills pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Conform estimărilor Alfredo Seafood, companie românească pe segmentele import, procesare, distribuție pește și fructe de mare și unul dintre liderii de piață pe categoria de pește proaspăt ambalat, piața de creveți în România a continuat să crească cu aproximativ 15% în primul trimestru din 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut, urmărind tendința ascendentă a ultimilor ani.

Astfel, în preferințele românilor, pe segmentul fructelor de mare, creveții sunt pe primul loc cu 50% din totalul vânzărilor, urmați de scoici, cu aproximativ 15% și calamar, cu 7%.

Potrivit companiei, consumul de creveți crește în contextul în care consumatorii din România au devenit, în ultimii ani, tot mai interesați de o alimentație bazată pe diete mediteraneene. Această tendință s-a manifestat încă din 2020 și s-a accentuat, în ultimii ani.

La nivelul portofoliul companiei, creveții au fost cele mai vândute fructe de mare în primul trimestru din 2023, înregistrând o creștere cu peste 30% față de primele luni din 2022. Diversele sortimente de creveți au cumulat aproximativ 60% din valoarea vânzărilor, urmați de scoici, calamar și caracatiță, fiecare totalizând sub 10%.

Potrivit calculelor citate de retail.ro, la finalul anului 2022, valoarea segmentului fructelor de mare în România era de peste 60 de milioane de euro.

Pe plan local, creveții pot fi găsiți în majoritatea marilor magazine și provin din toate apele marine și oceanice din zonele calde sau temperate. Conform experților în domeniu, creveții de cea mai bună calitate provin din Asia, preponderent din Vietnam, India și Bangladesh, precum și de pe coastele Americii de Sud și sunt atât sălbatici, cât și de acvacultură.

Printre beneficiile pe care creveții le au asupra organismului se numără: reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea sănătății inimii, cu ajutorul concentrației mari de acizi grași omega-3; aport ridicat de minerale esențiale precum fosforul, seleniul și cuprul, care contribuie la întărirea oaselor, au rol antioxidant și cresc imunitatea; conțin vitamine esențiale, precum D și B12, care ajută la buna absorbție a calciului și la funcționarea sistemului nervos.

scroll to top