Închide

Piața imobiliară din Marea Britanie, „la punctul de fierbere”. Prețurile cresc ca după război

Avatar
Localitati De Coasta Marea Britanie

Proprietățile britanice de pe coastă au devenit din ce în ce mai populare. Foto: Getty

Timp de citire: 2 minute

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut cu 7,1% față de acum un an, a declarat un reprezentant al Nationwide, citat de BBC, determinând un analist să sugereze că piața este “la fierbere”.

Nationwide Building Society este o instituție financiară mutuală britanică, a șaptea cea mai mare cooperativă financiară și cea mai mare societate de construcții din lume, cu peste 15 milioane de membri. Sediul său se află în Swindon, Anglia.

Societatea de construcții a declarat că prețul mediu al proprietății a crescut cu 15.916 lire sterline în ultimul an, ajungând la 238.831 lire sterline.

Conform Nationwide, economiile crescute în timpul carantinei arată că unii cumpărători ar fi pentru prima dată mai bine poziționați pentru a-și permite o casă. Dar prețurile ar putea continua să crească, deoarece locuințele disponibile nu corespund cererii.

„Această piață este în plină fierbere. Deja se înrădăcinează piața pe un fundal de cerere foarte mare și lumea începe să vadă case și proprietăți care nu au nimic special. Încercarea de a cumpăra o casă pe această piață este dureroasă”, a declarat Lucy Pendleton, de la o agenție imobiliară independentă.

Analiza Nationwide relevă că prețurile au crescut brusc în aprilie, în creștere cu 2,1% comparativ cu luna martie. Creșterea prețurilor de la an la an s-a accelerat, de asemenea, determinată parțial de prelungirea suspendării plății taxelor de timbru în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

S-a ajuns până acolo încât unii oameni s-au așezat la coadă peste noapte în fața unei agenții imobiliare din Țara Galilor, pe măsură ce locuințele dintr-o nouă dezvoltare imobiliară au intrat pe piață.

Nationwide se bazează pe propriile date ipotecare și sugerează că piața va continua să fie în fierbere în următoarele șase luni, datorită continuării scutirii taxei de timbru pentru tranzacțiile imobiliare. Creșterea prețurilor ar fi, de asemenea, cel mai probabil să accelereze, se precizează, iar cererea va depăși oferta de locuințe de pe piață.

Pandemia, răul necesar?

Pentru mulți britanici, nu exista nicio șansă înainte de pandemie să se apropie măcar de un credit ipotecar. Dar după multiple lockdown-uri și restricții în care marea majoritatea au reușit să pună mai mulți bani deoparte, lucrurile s-au schimbat. Iar acum se califică mai ușor pentru a accesa un credit.

În același timp, pandemia a determinat unii oameni să își reevalueze prioritățile, cererea pentru mai mult spațiu venind în prim plan.

“Cercetările noastre sugerează că, deși suspendarea plății taxei de timbru are impact momentan asupra tranzacțiilor de locuințe, pentru majoritatea oamenilor nu este factorul cheie motivant care îi determină să se mute, în primul rând”, a declarat economistul-șef al Nationwide, Robert Gardner.

Un cumpărător tipic de „primă casă” ar trebui să economisească 19.500 de lire sterline, sau aproximativ 50% din câștigurile lor brute, pentru un depozit de 10% pe o ipotecă, a spus Gardner.

„Faptul că aproximativ o treime dintre primii cumpărători din Anglia în 2018-19 au spus că prietenii sau familia i-au ajutat să facă un împrumut sugerează că recenta creștere a economiilor îi va ajuta pe unii”, a spus el.

În aceeași zi, șeful Barclays, Jes Staley, a declarat că economiile acumulate ar contribui la crearea celui mai mare boom economic de după cel de-al doilea război mondial din Marea Britanie. Dar analiștii Nationwide se arată mai sceptici și spun că perspectivele pe termen lung pentru piața imobiliară sunt mai „incerte”.

scroll to top