Închide

Piața investițiilor imobiliare din România a rezistat ”incredibil de bine” în 2020 – plus 28%

Avatar
architecture, buildings, city

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Un raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox arată că volumul total investit în active imobiliare în România a ajuns la 914 milioane de euro în 2020, în creștere cu 28% față de anul anterior, ilustrând ”rezistența incredibilă” a pieței de investiții din România în fața pandemiei de Covid-19.

Raportul ”Romania Investment Marketbeat”, realizat de companie, precizează că segmentul cel mai activ al pieței a fost, de departe, segmentul de birouri, cu valori ale tranzacțiilor estimate de aproximativ 784 milioane EUR, reprezentând 86% din valoarea totală a investițiilor.

Segmentul industrial a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărțit între sectoarele retail și hotelier.

În total, au fost tranzacționate un număr de 24 de proprietăți generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 milioane euro per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori în piața imobiliară locală din ultimul deceniu.

Cele mai mari șase tranzacții au avut în prim plan proiecte de birouri. Lista include cedarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe. Tranzacţia a implicat patru clădiri din Bucureşti şi Timişoara cu o suprafaţă totală de 118.000 mp închiriabili, ce au fost vândute pentru 307 milioane de euro, cea mai mare tranzaţie de birouri semnată vreodată în România.

Mai mult, pragul de 100 de milioane de euro a fost depășit de o serie de alte tranzacții de birouri, cea mai relevantă pentru piață fiind achiziționarea proiectului Floreasca Park, cu o suprafață totală închiriabilă de 38.000 mp, de către o asociere între Zeus Capital Management și Resolution Property (Fosun), marcând intrarea investitorilor chinezi pe piața de birouri din România.

Creșterea volumului investițional în România este cu atât mai impresionantă în contextul regional al Europei Centrale și de Est, unde piața românească a fost singura care a înregistrat o creștere în 2020 față de 2019.

Major Transactions 600x375
Principalele tranzacții realizat în România anul trecut. Sursa: Cushman & Wakefield Echinox.

Valoarea cumulată a pieței investițiilor imobiliare în Europa Centrală și de Est în 2020 a fost de 9,9 miliarde de euro, în scădere cu aproape 29% față de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care are cea mai mare pondere în volumul total (57%), a înregistrat o scădere de 27%, Ungaria chiar mai mult, de -35%, în timp ce piața cehă a înregistrat cea mai dramatică scădere, de 60%, demonstrând astfel rezistența care a caracterizat piața românească, aflată într-o evoluție care a depășit cu mult așteptările, într-un an foarte complicat.

Volumele Investitionale In Cee See 600x284
Volumele investiționale în Europa Centrală și de Est. Sursa: Cushman & Wakefield Echinox.

”România a arătat semnale puternice în 2020 că a atins un nou nivel al lichidității pe piață, volumele totale de investiții fiind din nou apropiate de 1 miliard de euro, chiar dacă anul a fost marcat de provocările pandemiei. Această tendință consecventă iese în evidență în comparație cu piețele mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, unde am văzut reduceri semnificative în volumele de investiții din 2020 comparativ cu 2019. Deși rămâne o piață mult mai mică decât Polonia, România a redus diferența dintre volumele totale în comparație cu Ungaria și Republica Cehă. În 2021, ne putem aștepta la continuarea consolidării pe partea de cerere dinspre investitorii industriali și logistici, prognoza pe termen mediu arătând că această clasă de active va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, alături de birouri. Așadar, o perioadă de 12 luni pe plus pentru piață, în ansamblu, oferind date care, fără îndoială, vor atrage mai mult interes pe piață datorită noilor capitaluri proprii, mai ales având în vedere faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât pe piețele mai dezvoltate din ECE”, consideră Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

scroll to top