Ping-pong pe PNRR. Ministrul contraatacă. Dialogul Ghinea-Burduja continuă pe Facebook

,
Autor:    -  
Pnrr Euro
Foto: RomaniaInsider.com

Timp de citire: 3 minute

Meciul Burduja-Ghinea continuă pe Facebook. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, referindu-se la PNRR, că unele ţinte asumate sunt greu de atins şi că cei care au gândit acest Plan vor trebui să dea unele explicaţii, la un moment dat. Fostul ministru Cristian Ghinea, care își asumă oficial rolul de autor la PNRR-ului, a reacționat agresiv, în stilu-i caracteristic. Burduja contraatacă, citând din fostul lider liberal Mircea Ionescu Quintus.

“Hai că a mai venit unul care are nevoie de timp să citească PNRR şi se miră ca viţelul la poarta nouă. Ia zi, june prim, ce nelămuriri ai? Unde ai ajuns cu cititul?”, scrie Ghinea pe rețeaua socială.

Ca răspuns la postarea de pe Facebook, ministrul Sebastian Burduja a argumentat:

“Cristian Ghinea, las aici două ținte, ca sa înțeleagă toată lumea.

1. T1 2022 – termen limită pentru finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental.

2. T2 2022 – termen limita pentru semnarea contractului de implementare a investiției pe baza procedurii de ofertare pentru implementarea investiției. Evident, in baza analizei de opțiuni care trebuia terminată pana la final de T1 2022.
Deci o procedura de achiziții de aproape 400 milioane EUR ar trebui terminată (contract atribuit și semnat, cu tot cu contestații, probabil) între 1 aprilie și 1 iulie 2022. Trei luni. Really? După ce reguli și termene și in ce realitate paralelă?
PS: Pe migrare termenele sunt, pe de alta parte, prea lungi. O spun experții internaționali care au făcut proiecte similare in alte tari, inclusiv in Republica Moldova.

PPS: PNRR a însemnat un efort mare, dar asta nu înseamnă ca e perfect, iar a greși e omenește. Planul nu e meritul unui singur om, cum nici scăpările lui nu pot fi imputate unui singur autor. Dar trebuie recunoscute, daca vrem cu adevarat sa găsim soluții. Hai, curaj!”, îi răspunde Sebastian Burduja fostului ministru USR Cristian Ghinea.

De aici însă dialogul continuă parcă fără de sfârșit, iar reacția grobiană a lui Ghinea nu mai miră pe nimeni. Lipsa diacriticelor aparține eruditului fost ministru și a actualului ignorant ocupant al unui post în Guvernul României, persoane publice pentru care scrierea corectă în limba română nu reprezintă priorități:

“Sebastian Burduja da, 6 luni + 3 luni, 9 luni pentru analiza de optiuni si licitatie e rezonabil. Si erau in succesiune. Eu am facut tot PNRR in 8 luni. Daca PNL nu a fost in stare sa numeasca un ministru acolo ati pierdut timpul. Apoi l-a numit pe Bolos, care e un fel sculer matrițer pe digitalizare, s-au acumulat intârzieri. Plus că nu aveți coloană să le spuneti baieților de la STS si SRI că cloudul nu e jucăria lor. Așa ca șobolănesti puțin politic ca să anunți că eșecul nu va fi al tău. Focus pe livrat.

De fapt, ai de terminat astea până la a doua cerere de plată (octombrie pe calendarul anuntat de Valceanu). Abia atunci se blocheaza bani din cauza acestui jalon. Până atunci e doar de obraz. Dacă nu ai sări de fund în sus, ai găsi întelegere. Pentru că nu ai cojones sa zici ce ti-a lasat Boloș sari pe niște oameni care au muncit și au programat ceva pe scenariul “se muncește foc continuu imediat după aprobare”. Scenariul “peneliști amețiți în lanul de cloud” nu era prevăzut. Hugs”, încheie spiritualul fost ministru dialogul.

Care nu se oprește aici, Sebastian Burduja începând să răspundă citând din clasici (răposatul lider liberal Mircea Ionescu Quintus):

“Cristian Ghinea Ilogic. Licitația nu putea fi demarată decât dupa finalizarea analizei de optiuni — ea fundamentează cerințele din caietul de sarcini. Deci tot trei luni pentru o achiziție de 400 milioane EUR. E absurd sa încerci sa justifici asa ceva. Oricine are habar de achizitii si administrație publica înțelege foarte bine.
PS Legat de chestiunile de forma din postare și replica ta de mai sus, nu pot decât sa-l citez pe Mircea Ionescu-Quintus:
‹‹Pe al vieţii lung traseu
Este o interferenţă
Între lipsa de decenţă
Şi surplusul de tupeu.››
Numai de bine!”

Pentru curioși, disputa continuă pe Facebook și pare să nu se oprească prea curând.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!