Închide

Azerbaidjanul vrea să mărească substanțial aprovizionarea cu gaze către Europa, până în 2027

Avatar
Bnegeneric Azerbaijan Turkey Second Phase Of Tanap Running To Turkey’s Border With Greece Copy

Conducta TAP, parte din Coridorul Sudic de Gaze, foto: intellinews.com

Timp de citire: < 1 minut

Aprovizionarea cu gaze azere către Europa va atinge cel puțin 18 miliarde de metri cubi până în 2027, a declarat președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev.

„În conformitate cu memorandumul semnat cu Uniunea Europeană, plănuim să ne dublăm cel puțin exporturile de gaze către UE în următorii ani. Aprovizionarea a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2021, ceea ce înseamnă că va ajunge la cel puțin 18 miliarde. metri cubi sau poate mai mult în 2027”, a spus Aliyev într-un interviu acordat canalelor TV azere din Praga, potrivit interfax.com.

Azerbaidjanul va crește oferta de gaze către Europa cu 30 %-40 %, până la 11,5 miliarde de metri cubi în 2022, comparativ cu 2021, a spus el.

Azerbaidjanul începe să dezvolte noi zăcăminte de gaze și crește producția la cele existente, a spus el.

“În același timp, utilizarea energiei regenerabile în Azerbaidjan ne va permite să creăm rezerve substanțiale de gaze. Este ușor să ne evaluăm potențialul de export de gaze dacă creștem eficiența infrastructurii energetice și reducem pierderile”, a spus Aliyev.

Azerbaidjanul va exporta atât hidrocarburi, cât și electricitate în Europa, a spus el.

„Se elaborează un program specific pentru atingerea acestui obiectiv [exporturile de energie electrică], dar, poate, este prea devreme să vorbim despre asta. Sperăm că vom face progrese mari în acest domeniu în următoarele șapte până la șase luni. Deci, Azerbaidjan va fi un partener energetic important nu doar pentru Europa, ci și pentru întreaga lume”, a mai spus Aliyev.

scroll to top