Planul Bundesliga de a încheia un parteneriat cu un investitor privat, respins de mai multe cluburi
Un plan al Ligii Germane de Fotbal de a încheia un parteneriat de mai multe miliarde de euro cu un investitor de capital privat a fost respins prin vot. Fanii au făcut o campanie viguroasă împotriva ideii în ultimele săptămâni, potrivit Deutsche Welle.
Pentru directorul executiv al Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzke, aceasta ar fi trebuit să fie o săptămână de victorie și de sărbătoare, clubul său fiind la doar o victorie distanță de primul său titlu în Bundesliga din ultimul deceniu.
Cu toate acestea, miercuri, Watzke (63 de ani) a suferit o înfrângere personală în rolul său suplimentar de președinte al consiliului de supraveghere al Ligii Germane de Fotbal (DFL), atunci când a fost respinsă o propunere de intrare a Bundesligii într-un parteneriat de mai multe miliarde de euro cu un investitor de capital privat.
Timp de luni de zile, Watzke și directorii interimari ai DFL, Axel Hellmann și Oliver Leki, au depus eforturi pentru a convinge cele 36 de cluburi care alcătuiesc Bundesliga și Bundesliga 2 să voteze în favoarea unui plan de asigurare a unei investiții de 2 miliarde de euro (2,15 miliarde de dolari) din partea unei firme de capital privat.
În schimb, investitorul – cei trei potențiali candidați au fost Advent, Blackstone și CVC – ar urma să primească 12,5% din profiturile realizate de o nouă firmă subsidiară a DFL, “DFL MediaCo”, care ar urma să gestioneze și să vândă drepturile de difuzare televizată a Bundesligii, pe o perioadă de 20 de ani.
Însă moțiunea depusă miercuri la adunarea generală extraordinară a DFL de la Frankfurt nu a reușit să obțină majoritatea de două treimi (24 de voturi) necesară în urma votului secret, doar 20 de cluburi votând în favoarea ei. Unsprezece au votat împotrivă – printre care Köln, Stuttgart și St. Pauli – și cinci s-au abținut.
“Uneori, lucrurile sunt simple în viață”, a recunoscut Watzke la o conferință de presă ulterioară. “Asta este democrația. Am avut o majoritate [în favoarea], dar nu majoritatea pe care ne-o doream. Așa că acesta este sfârșitul problemei”.
De ce a căutat Bundesliga investiții?
Watzke, Hellmann, Leki și alți susținători ai acordului propus au susținut că fotbalul german are nevoie de investiții semnificative pentru a evita să fie lăsat în urmă de ligile europene rivale.
În special în ceea ce privește drepturile de difuzare, Bundesliga se află mult în urma Premier League din Anglia, al cărei contract actual de drepturi internaționale – 6,3 miliarde de euro între 2022 și 2025 – îl eclipsează pe cel al primei ligi germane, care se situează la 170 de milioane de euro pe an.
Nu numai atât, dar cluburile englezești sunt, de asemenea, mai atractive pentru investitorii și proprietarii bogați, nefiind restricționate de așa-numita regulă 50+1, care stipulează că cluburile germane trebuie să rămână sub controlul majoritar al membrilor lor.
Astfel, în condițiile în care cluburile nu doresc și chiar nu pot să se deschidă la investiții majore la nivel individual, planul DFL prevedea investiții în campionat în ansamblu, capitalul proaspăt urmând să fie investit în digitalizare și într-o nouă platformă de conținut online (40%), în stadioane, academii de tineret și alte infrastructuri ale cluburilor (45%), iar restul fiind liber să investească în jucători (15%).
De ce a existat o astfel de opoziție?
Cu toate acestea, planurile, despre care presa germană a relatat pentru prima dată în luna februarie, s-au confruntat rapid cu opoziția suporterilor, dar și a anumitor cluburi, în special FC Köln din Bundesliga și FC St. Pauli din divizia a doua, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de influență pe care un potențial investitor l-ar dori în schimbul unei injecții de bani, precum și reticențe cu privire la distribuirea banilor.
“Prin încheierea unui parteneriat cu un investitor de capital privat pe o perioadă de 20 de ani, cluburile din Bundesliga și-ar pierde o parte din libertatea de a lua decizii”, se arată într-o declarație a clubului Köln, care respinge ideea de a “genera bani la nivel de ligă pentru a fi folosiți la nivel de club”.
Watzke, Hellmann și Leki au insistat în repetate rânduri asupra faptului că influența unui investitor ar fi strict limitată și că nu ar avea nicio influență asupra formatului competiției, în încercarea de a risipi temerile legate de o nouă fracturare a programului săptămânal în beneficiul televiziunii, de ore de start antisociale pentru a se potrivi publicului străin sau de perspectiva unor meciuri competitive în străinătate.
Cu toate acestea, în această săptămână, documente confidențiale ale DFL, care au fost scurse către Sportschau, au dezvăluit că un investitor ar avea într-adevăr o formă de veto în “chestiuni importante”. Solicitările DFL de a oferi mai multe detalii au rămas fără răspuns.
Înaintea votului de miercuri, președintele St. Pauli, Oke Göttlich, a declarat pentru postul public de televiziune NDR că clubul său ar lua în considerare discuții cu un investitor doar “dacă ar fi absolut clar ce se va întâmpla cu banii, că nu vor fi distribuiți în mod incorect, așa cum se întâmplă acum, și că nu vor distruge și mai mult competiția”.
Următorii doi ani vor fi dificili
Susținut de Köln, Göttlich a depus o moțiune la ședința de miercuri pentru a amâna orice decizie, dar a retras-o după ce a primit garanții din partea consiliului DFL că cluburile vor putea sugera modificări la orice acord până la 23 iunie. Dar propunerea DFL a fost în continuare respinsă, spre nemulțumirea lui Watzke, Hellmann și Leki, care au continuat să sublinieze nevoia de investiții și de capital proaspăt în campionat.
“Cei care au votat împotriva [propunerii] trebuie să răspundă la întrebarea: de unde își va lua Bundesliga securitatea și stabilitatea în viitor?”, a declarat Hellmann, care conduce și consiliul de administrație al lui Eintracht Frankfurt. Leki, directorul financiar al SC Freiburg, a adăugat: “Următorii doi ani, continuând așa cum suntem, vor fi dificili.”