Poliția estonă, implicată într-un proiect științific inedit, s-a apucat de… apicultură

,
Autor:    -  
Albine Tallinn
Stupii de pe acoperișul Poliției din Tallinn. Sursa foto: ERR.ee.

Timp de citire: 2 minute

Pe acoperișul Inspectoratului de Poliție (PPA) din capitala Estoniei, Tallinn, au fost amplasați doi stupi de albine, pare a unui proiect științific mai amplu, derulat de Universitatea de Științele Naturii din oraș. În total, în cadrul proiectului au fost amplasați 28 de stupi în diferite locuri din oraș, dintre care circa jumătate se află pe acoperișuri de clădiri, potrivit postului public de televiziune ERR.

Cei doi stupi de la Poliție găzduiesc deocamdată vreo 40.000 de albine, însă până la mijlocul verii numărul lor ar putea crește spre 100.000 de exemplare.

Kristjan-Jaak Nuudi, de la biroul de comunicare al PPA, este și apicultor amator, cu cursuri făcute în acest domeniu. El spune că stupii de pe acoperișul Poliției ar putea să producă prima miere până la solstițiul de vară – o sărbătoare foarte așteptată de toți nordicii – dar că încă nu este sigur că se va întâmpla așa și că depinde de vreme.

“Cu nectarul de arțar tocmai s-a cam terminat, castanul acum trebuie să înceapă, păpădiile încă dau câte ceva, acum înflorește și mălinul, sunt tot felul de plante. Plus că încă așteptăm să înflorească merii”, a trecut el în revistă principalele plante melifere pe care se bazează apicultorii de pe lângă Tallinn.

Nuudi a mai spus că aducerea albinelor pe acoperișul Poliției a avut mai multe obiective. Întâi, o parte din cantitatea de miere produsă se va ambala în borcănașe personalizate și vor fi oferite drept cadou partenerilor instituționali și vizitatorilor instituției. El se declară convins că aceștia se vor bucura mult mai mult de astfel de cadouri, decât de diversele mărunțișuri și suveniruri comandate de prin China.

Un alt motiv pentru care stupii au ajuns la Poliție este colaborarea cu Universitatea de Științele Naturii, ai căror cercetători vor folosi mierea din stupii amplasați în mai multe locuri din țară pentru a crea o ”amprentă matricială” a mierii estoniene.

“Universitatea de Științele Naturii va începe să preia eșantioane de miere din toată Estonia, de la 40 de stupi, din care se vor preleva probe de miere de trei ori pe an timp de trei ani, apoi va fi creată așa-zisa amprentă a mierii din Estonia, pentru a putea fi comparată cu mierea contrafăcută de pe piață”, a spus Nuudi.

Deși stupii de la Poliție se află într-o zonă aglomerată a capitalei estone, pe una dintre arterele cele mai circulate ale orașului, albinele au destule locuri de vizitat, spune Erki Naumanis, membru al Consiliului de Administrație al Asociației Apicultorilor din Tallinn.

“Practic, Tallinn-ul este un oraș foarte verde, cu o sumedenie de parcuri și cu o mulțime de plante și copaci înfloriți. Mai mult, să știți că albinele se îndepărtează și la doi kilometri și jumătate de stupi, așa că au o arie de cuprindere de 12 kilometri pătrați în total, unde pot să umble și să își caute de mâncare. Albinele filtrează de obicei atomii de metale grele prin corpul lor, așa încât noxele orașului nu vor ajunge în miere, dar o să putem afla cu exactitate puritatea mierii la toamnă, când va fi analizată și testată în laborator”, a spus Naumanis.

Potrivit apicultorului, în fiecare prefectură din Estonia ar urma să fie instalați stupi, pentru a putea avea o imagine completă a mierii de pe întregul teritoriu al țării.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!