Polonia și Ungaria vor înființa un institut pentru studierea “statului de drept”
Cele două țări spun că vor să se asigure că nu sunt tratate nedrept în conformitate cu „dublele standarde” ale celor de la Bruxelles, scrie Politico.eu.
Polonia și Ungaria intenționează să creeze un nou institut pentru a evalua modul în care regulile statului de drept sunt menținute în întreaga UE, argumentând că trebuie să se asigure că țările lor nu sunt tratate nedrept în conformitate cu ceea ce ei descriu drept „dublele standarde” de la Bruxelles.
Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, la o conferință de presă comună cu omologul său polonez Zbigniew Rau, a declarat că „scopul acestui institut de drept comparat ar fi că nu ar trebui să fim luați de proști”, potrivit presei maghiare.
Szijjártó a adăugat că „s-a săturat ca unii politicieni din Europa de Vest să ne folosească ca sac de box”.
“Când Polonia sau Ungaria au fost atacate din cauza regulilor statului de drept, acele atacuri nu aveau nimic de-a face cu statul de drept. Au fost folosite ca un simplu mijloc de extorcare “, a spus Szijjártó, adăugând că nu crede că viitorul raport al UE privind starea statului de drept va fi” bazat pe fapte “.
Numind un exemplu din ceea ce el a descris drept dublele standarde de la Bruxelles, Szijjártó a declarat că Polonia a fost criticată pentru transformarea sistemului său judiciar, deși Spania are „exact același regulament”.
“Dacă ceva este bun în Spania, atunci de ce este rău în Polonia?” a intrebat ministrul maghiar.
Guvernele Poloniei și Ungariei sunt de mult în dezacord cu instituțiile UE de la Bruxelles cu privire la faptul dacă au comis încălcări ale statului de drept.
În cea mai recentă escaladare a certurilor, ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, a cerut vicepreședintelui Comisiei Europene, Věra Jourová – care se ocupă de valori și transparență – să demisioneze după ce a sugerat că premierul ungar Viktor Orbán construiește o „democrație bolnavă”.
Germania a lansat, de asemenea, un plan de compromis privind legarea plăților din fondurile UE de respectarea statului de drept, pe care mulți observatori l-au văzut ca o atenuare a unei propuneri a Comisiei pe fondul protestelor din Polonia și Ungaria, care se opun unei astfel de măsuri.
“O dezbatere juridică nu poate fi înlocuită cu o dezbatere politică”, a spus Rau.