PREDICȚIA 1 Saxo Bank 2022: Planul de a pune capăt combustibililor fosili devine apă de ploaie

, ,
Autor:    -  
Combustibili Fosili
Foto: energynomics.com

Timp de citire: 2 minute

La mulți ani, dragi cititori AFACERI.news! Am hotărât pentru prima zi a anului să vă prezentăm pe parcursul întregii zile predicțiile întotdeauna nonconformiste ale analiștilor de la SAXO BANK. Deși câteodată acestea nu s-au adeverit întocmai sau în termenele comunicate, au reliefat în mod clar tendințele unei piețe globale la nivelul economiei mondiale. Să parcurgem așadar pe parcursul zilei de 1 ianuarie cu răbdare și băgare de seamă cele 10 PREDICȚII uneori revoltătoare:

Factorii politici renunță la obiectivele climatice și sprijină investițiile în combustibili fosili pentru a lupta împotriva inflației și a riscului de tulburări sociale, regândind în același timp calea către un viitor cu emisii scăzute de carbon, scrie Ole Hansen, Șef Strategie Mărfuri la celebra Saxo Bank, în binecunoscutele Outrageous Predictions (Predicții Șocante) pentru 2022.

Dându-și seama de amenințarea inflaționistă din creșterea prețurilor mărfurilor și de riscul unui adevărat “accident de tren economic” din cauza cronologiei nereale pentru tranziția la energia verde, factorii de decizie politică renunță la obiectivele climatice. Ei relaxează birocrația investițională timp de cinci ani pentru producția de petrol și zece ani pentru producția de gaze naturale, pentru a încuraja producătorii să asigure aprovizionare adecvată la preț rezonabil, care să reducă decalajul dintre energia prezentă și viitorul energetic cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit AIE, obiectivul ambițios de a ajunge la zero emisii nete până în 2050 ar necesita ca consumul de petrol și gaze naturale să scadă cu 29% și, respectiv, 10% până în 2030, cu scăderi mai puternice ulterior. Confruntați cu această perspectivă, furnizorii acestor energii tradiționale au început deja să reducă explorarea și producția într-o asemenea măsură încât oferta scade în raport cu cererea, crescând prețurile la sursa de energie care încă alimentează cea mai mare parte a energiei noastre primare. Această dezvoltare a crescut deja prețurile și volatilitatea prețurilor, nu numai pentru energie, ci și pentru metalele industriale, dintre care majoritatea sunt necesare în cantități mai mari pentru impulsul transformării ecologice. Pe lângă aceasta, creșterea prețurilor la energie a crescut prețurile la motorină și în special la îngrășăminte, costuri agricole importante care ridică îngrijorări cu privire la producția de culturi alimentare cheie.

Una dintre restricțiile-cheie ale investițiilor necesare pentru menținerea, cu atât mai puțin extinderea, producției de minerit și energie a fost lipsa dobânzilor de creditare din partea investitorilor și a băncilor. Criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) au devenit o modalitate din ce în ce mai populară pentru investitori și bănci de a aloca capital de investiții companiilor.

Confruntați cu creșterea rapidă a prețurilor mărfurilor și cu un drum din ce în ce mai imposibil către neutralitatea carbonului, factorii de decizie fac o mișcare surprinzătoare și controversată în 2022 pentru a relaxa temporar restricțiile de mediu privind noile investiții în amonte de țiței și gaze naturale, timp de cinci, respectiv zece ani. Planul este vândut ca singura modalitate pragmatică de a lega realitatea prezentului nostru consumator de energie cu viitorul dorit cu emisii scăzute de carbon, limitând în același timp riscul tulburărilor sociale cauzate de creșterea prețurilor la alimente și energie, scrie analistul SAXO BANK în prima predicție șocantă pentru anul care începe.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!