Închide

PREDICȚIA 4 Saxo Bank 2022: Inflația din SUA ajunge peste 15% în spirala salarii-prețuri

Avatar
Inflatie Sua

Foto: ASIATimes.com

Timp de citire: 2 minute

AFACERI.news și-a propus să vă prezinte în cursul primei zile cele mai nonconformiste predicții pentru anul care tocmai a început. Acestea sunt, fără îndoială, an de an, previziunile șocante ale analiștilor de la Saxo Bank. Ce spune a patra predicție? Până în al patrulea trimestru al anului 2022, inflația din SUA atinge o valoare anuală de 15%, pe măsură ce companiile urcă salariile în efortul de a găsi muncitori dispuși și calificați, declanșând o spirală salariu-preț diferită de ceea ce s-a văzut din anii 1970 încoace, scrie Christopher Dembik, Şef Cercetare Macroeconomică la Saxo Bank, în celebrele Previziuni Revoltătoare anuale.

La sfârșitul anilor 1960, Rezerva Federală a SUA și președintele Fed de atunci, McChesney Martin, au apreciat greșit cât de tare s-ar supraîncălzi piața forței de muncă din SUA fără a stimula inflația. Greșeala a deschis calea pentru ca așteptările inflaționiste să scape de sub control. A urmat o spirală masivă a prețurilor salariale în următorul deceniu. Indicele oficial al prețurilor de consum din SUA a atins un vârf de 11,8% în februarie 1975.

Abia după recesiunea din 1980-1982 și creșterea brutală a ratei de politică publică până la niveluri de 20%, inflația a fost în cele din urmă ucisă.

În 2022, Președintele Rezervei Federale și Fed, Jerome Powell, repetă din nou aceeași greșeală, deoarece economia post-epidemia de Covid și, în special, piața forței de muncă sunt puternic constrânse în ofertă, ridicând în joc modelele tradiționale ale Fed. Powell crede că milioane de americani se vor întoarce la muncă și vor ocupa unele dintre cele 10,4 milioane de posturi deschise pe măsură ce Covid-19 dispare.

Dar acest lucru este pur și simplu greșit. Unii s-au pensionat anticipat din cauza crizei și astfel au părăsit definitiv forța de muncă din SUA. Federal Reserve Bank of St. Louis estimează că exodul muncitorilor în vârstă este de aproximativ 3 milioane de oameni. Alții nu se întorc la locuri de muncă prost plătite după ce au văzut îndemnizații uriașe în timpul pandemiei și par să aștepte locuri de muncă și plăți mai bune.

Marea diferență între azi și ieri este că pandemia a alimentat o mare trezire a lucrătorilor. În diferite sectoare și clase de venituri, își dau seama că aua cum mai multă putere ca niciodată. Ei cer condiții de muncă mai bune, salarii mai mari, mai multă flexibilitate și un sentiment de scop la locul de muncă. Împreună cu presiunile inflaționiste persistente din partea producției, criza energetică și deficitul de forță de muncă, acest lucru are ca rezultat creșteri anuale cu două cifre, fără precedent, în trimestrul IV.

În consecință, inflația din SUA atinge un ritm anual de peste 15% înainte de începutul anului 2023, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial. Acest lucru determină Rezerva Federală să adopte o mișcare prea slabă și prea târziu de a înăspri politica monetară mai rapid, într-un efort disperat de a domoli inflația. Dar banca centrală și-a pierdut credibilitatea; va dura timp să o recâştige.

Vezi și celelalte predicții surprinzătoare ale analiștilor Saxo Bank pentru 2022:

PREDICȚIA 3

PREDICȚIA 2

PREDICȚIA 1

scroll to top