Închide

Prelungirea reducerii producției de petrol crește riscul unei contracții economice a Arabiei Saudite

Avatar
refinery, pump, oil pump

Fotografie de jp26jp pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Arabia Saudită se confruntă cu riscul unei contracții economice în acest an, ca urmare a deciziei sale de a prelungi reducerile de producție de țiței, ceea ce evidențiază dependența sa încă foarte mare de petrol, în condițiile în care reformele de diversificare avansează lent, potrivit Reuters.

Riadul afirmă că urmărește să stabilizeze piața petrolului prin prelungirea reducerii voluntare a producției de petrol de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023. Anunțul său de marți a trimis prețurile petrolului peste 90 de dolari pentru prima dată în acest an, dar acestea sunt sub prețurile medii de aproximativ 100 de dolari pe baril de anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Scăderea producției de petrol și a veniturilor din acest an ar putea duce la o scădere a economiei Arabiei Saudite pentru prima dată din 2020, în plină pandemie COVID-19, deși un dividend important de la producătorul petrolier de stat Saudi Aramco ar trebui să asigure o amortizare pentru finanțele publice.

Reducerea producției de petrol pentru încă trei luni, pe lângă reducerile de producție de la începutul anului, se traduce printr-o scădere de 9% a producției în 2023 – cea mai mare scădere a producției din ultimii aproape 15 ani pentru liderul de facto al OPEC – a declarat analistul Justin Alexander de la Khalij Economics.

Monica Malik, economist-șef la Abu Dhabi Commercial Bank, vede acum o contracție de 0,5% a produsului intern brut (PIB) saudit în acest an, revizuind prognoza sa de luna trecută de creștere de 0,2% în acest an, în timp ce Alexander a declarat că creșterea non-petrolieră ar trebui să fie în medie de aproximativ 5% în acest an pentru a menține creșterea.

“Aceasta a fost, de fapt, exact rata de creștere din S1, dar indicatorii principali, cum ar fi PMI (indicele managerilor de achiziții), au indicat o încetinire modestă, așa că ar putea fi greu de susținut în S2. Ca urmare, o mică contracție a PIB-ului real pare probabilă”, a declarat Alexander, de asemenea analist pentru Golf la GlobalSource Partners.

Anul trecut, economia saudită a înregistrat o creștere de 8,7% și a generat un excedent fiscal de 2,5% din PIB, primul excedent din ultimii nouă ani, în condițiile în care petrolul a urcat la maxime de aproape 124 de dolari. Anul acesta, guvernul a prognozat un excedent de 0,4% din PIB, dar unii economiști spun că și acest lucru ar putea fi optimist.

Saudi Aramco, deținută în proporție de 90% de stat și inundată de lichidități după boom-ul de anul trecut, a declarat luna trecută că va plăti acționarilor un dividend de aproape 10 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din fluxul său de numerar liber – prima din mai multe plăți suplimentare pe lângă dividendul de bază de peste 150 de miliarde de dolari preconizat pentru 2022 și 2023 la un loc.

“Chiar și așa, credem că guvernul va înregistra un deficit bugetar de 1,5% din PIB în acest an – mult sub estimarea bugetului pentru un excedent de 0,4% din PIB”, a declarat într-o notă James Swanston de la Capital Economics.

Ministerul saudit de Finanțe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Deficitul regatului s-a situat la 8,2 miliarde de riali (2,19 miliarde de dolari) pentru prima jumătate a acestui an.

Un oficial al Fondului Monetar Internațional, care prognozase un deficit de 1,2% din PIB în acest an, a declarat joi că bugetul va fi mai aproape de echilibru ca urmare a plății suplimentare a Aramco și, spre deosebire de un număr tot mai mare de economiști, FMI crede, de asemenea, că economia va reuși să înregistreze o ușoară creștere în acest an.

scroll to top