Premieră în UE: Al 4-lea mandat de premier al lui Orbán începe cu tăieri de fonduri europene
Comisia Europeană a anunțat marți că va declanșa noul mecanism de condiționalitate care leagă fondurile UE de situația privind statul de drept, la doar două zile după ce premierul Viktor Orbán și-a asigurat al patrulea mandat consecutiv, scrie publicația Euractiv.com.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți în plenul Parlamentului European că Johannes Hahn, comisarul UE pentru buget, a informat autoritățile ungare cu privire la declanșarea de către Executivul de la Bruxelles a mecanismului de condiționalitate. Dacă va fi implementat, țările cu probleme sistemice privind statul de drept ar putea pierde o parte din fondurile UE. Totuși, procesul de implementare ar putea dura probabil câteva luni până la o decizie definitivă.
Mecanismul a reprezentat un obstacol semnificativ în negocierea bugetului multianual pe șapte ani al blocului comunitar, la sfârșitul anului 2020.
Compromisul obținut cu mari dificultăți, în baza căruia Ungaria și Polonia au convenit să deblocheze bugetul, a inclus o prevedere conform căreia cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene – Curtea Europeană de Justiție (CEJ) – trebuie să se pronunțe mai întâi dacă mecanismul intră sau nu în contradicție cu tratatele UE. În luna februarie a acestui an, CEJ a respins o contestație care susținea un conflict între mecanismul de condiționalitate și tratatele constitutive ale Uniunii.
Anterior, în luna noiembrie, executivul UE a trimis o scrisoare Budapestei, în temeiul regulamentului de condiționalitate, în care a cerut guvernului maghiar să explice ineficiența proceselor penale care vizează fapte de corupție și problemele din sectorul achizițiilor publice. Ungaria a răspuns oficial la începutul acestui an, răspuns despre care Ursula von der Leyen a declarat marți la Strasbourg:
”Am evaluat cu atenție răspunsurile la întrebări și concluzia noastră este că trebuie să trecem la următorul pas”.
Ce prevede mecanismul?
Procesul anunțat de d-na. von der Leyen marți și care ar putea face ca Ungaria să piardă mai multe miliarde de euro din banii UE este probabil să dureze luni bune, chiar mai mult de jumătate de an.
După scrisoarea oficială de declanșare a mecanismului, Budapesta va avea la dispoziție între una și trei luni pentru ”a face observații”.
După ce vor fi primite comentariile și observațiile Budapestei, Comisia își efectuează evaluarea într-un ”termen orientativ de o lună” de la data primirii lor.
În cazul în care Comisia intenționează să meargă mai departe, va trebui din nou să acorde Ungariei încă o lună pentru ”a-și prezenta observațiile, mai ales cu privire la proporționalitatea măsurilor avute în vedere”.
După ce executivul UE primește din partea Budapestei a doua rundă de comentarii cu privire la măsuri, va avea la dispoziție încă o lună pentru a-și transmite propunerea.
În final, statele membre vor avea apoi la dispoziție cel mult alte trei luni pentru a adopta sau modifica propunerea Comisiei, cu majoritate calificată în Consiliu.
PNRR-ul Budapestei, în aer
Ungaria a cerut alocarea a 9,6 miliarde EUR în împrumuturi de la fondul UE de redresare COVID-19, deși inițial anunțase că nu va solicita niciun fel de sprijin rambursabil. Suma se adaugă celor 7,2 miliarde de euro în granturi, solicitate în mai 2021. PNRR-ul Budapestei este încă în procedura de examinare a Comisiei Europene, fără a primi aprobarea Bruxelles-ului.
Budapesta susține că Bruxelles-ul nu dă undă verde documentului din cauza controversatei legi adoptate de Parlamentul maghiar care interzice discursul LGBTIQ în public, însă Comisia a negat acest lucru, subliniind în schimb necesitatea unor măsuri mai eficiente împotriva corupției.
La 23 martie, guvernul de la Budapesta a anunțat că este pregătit să înființeze un nou organism anticorupție, pe modelul unei agenții similare din Estonia, care va raporta anual asupra activității sale procurorului general, care îi va informa pe parlamentari în cadrul unei audieri parlamentare anuale.
Promisiunile Budapestei nu au fost destul de convingătoare pentru Comisie:
”În acest moment, nu reușim să găsim un teren comun și să tragem concluzii pozitive cu privire la chestiunea anticorupției”, a spus Ursula von der Leyen marți.
Ungaria acuză Comisia că îi pedepsește pe alegătorii maghiari pentru opțiunile politice
Bruxelles face o greșeală ”fredonând aceeași melodie” ca stânga maghiară, pe care ungurii tocmai au respins-o cu o mare majoritate, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gergely Gulyás, pentru agenția naționale de presă MTI, ca răspuns la anunțul șefei Comisiei Europene.
Gulyás a mai cerut Bruxelles-ului să nu îi pedepsească pe alegătorii maghiari pentru că au exprimat la alegeri opinii care nu sunt pe placul Bruxelles-ului.
Într-o postare pe Facebook, Judit Varga, deținătoarea portofoliului justiției în cabinetul lui Viktor Orbán a transmis că guvernul maghiar nu se ocupă de declarații politice și așteaptă notificarea oficială cu detaliile concrete.