Închide

Premierul croat, ultimatum pentru retaileri: ”Aveți timp până vineri să scădeți prețurile!”

Avatar
egg, press, metal

Fotografie de donpedro736 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Premierul Croației, Andrej Plenković, i-a amenințat pe comercianții cu amănuntul că nu va ezita să folosească toate instrumentele pe care Executivul le are la îndemână pentru a-i convinge să renunțe la creșterea prețurilor, după ce Zagrebul a trecut la moneda euro, la începutul acestui an. Șeful guvernului croat a declarat că guvernul său are ”un întreg arsenal de instrumente” pentru a-i pedepsi pe cei care au crescut nejustificat prețurile după 1 ianuarie și a adăugat că ”mai au timp până vineri” pentru a readuce prețurile la nivelurile anterioare, scrie publicația Euractiv.com.

Prețurile în Croația au crescut constant în 2022, în condițiile în care inflația anunțată de biroul local de statistică a trecut de 10%, alimentată mai cu seamă de criza energetică în plină desfășurare în toată Europa.

Totuși, o serie de comercianți cu amănuntul și furnizori de servicii au profitat de pe urma adoptării monedei unice la 1 ianuarie pentru a rotunji prețurile în sus, declanșând un val de furie în rândul croaților, mai ales că guvernul îi asigurase că nu vor exista creșteri de prețuri peste noapte.

”Am abordat această problemă cu maximă bună-credință. Din păcate, o serie de companii au folosit adoptarea monedei euro ca pretext pentru a crește prețurile”, a spus Plenković, citat de versiunea online a postului de televiziune N1.

El a adăugat că datele la care are acces guvernul nu sugerează costuri mai mari ale materiilor prime și produselor, în așa măsură încât creșterea de prețuri să poată fi justificată.

”Inspectorii noștri sunt pe teren, avem un întreg arsenal de instrumente și nu vom ezita să le folosim. Au timp cel mult până vineri pentru a readuce prețurile la nivelurile anterioare”, a spus Plenković, menționând printre posibilele măsuri pe care le-ar putea lua guvernul reduceri de subvenții sau taxe punitive.

Guvernatorul băncii centrale de la Zagreb, Boris Vujčić, a declarat, pentru Euractiv.com, că creșterea prețurilor din cauza trecerii la moneda euro este nejustificată în mod practic:

”Experiența altor țări care au aderat la zona euro a arătat că creșterea medie a prețurilor aferente acestui proces a fost undeva între 0,2 și 0,4%”, a precizat guvernatorul.

scroll to top