Presa maghiară: Orbán încearcă marea cu degetul și cere ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei


Autor:    -  
Orban Sad Eu
Sursa foto: Budapest Beacon.

Timp de citire: 3 minute

Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei până la sfârșitul acestui an, întrucât acestea sunt mai dăunătoare economiilor europene decât celei a Rusiei, potrivit unor declarații făcute în spatele ușilor închise de către premierul maghiar Viktor Orbán, la o reuniune cu parlamentarii partidului său, FIDESZ. Declarațiile apar în ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet, care citează surse interne din partid.

Orbán le-a transmis parlamentarilor săi, într-o ședință cu ușile închise, că sancțiunile au afectat economia Europei mai mult decât pe cea a Rusiei, iar renunțarea la sancțiuni ar potoli inflația și ar reduce riscul unei recesiuni, potrivit surselor citate de cotidianul maghiar.

Orbán , considerat îndeobște drept cel mai apropiat lider UE de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a atacat frecvent sancțiunile UE, dar este prima dată când pare să ceară în mod explicit renunțarea la acestea.

Declarațiile atribuite lui Orbán apar într-o perioadă în care UE se menține tare pe poziții și continuă să blocheze accesul Ungariei la finanțarea post-pandemie, din motive de corupție.

Ce le-a mai spus Orbán parlamentarilor săi pe tema războiului și crizei energetice a Europei?

Potrivit informațiilor citate de Magyar Nemzet, Viktor Orbán și-a început discursul spunând că războiul dintre Ucraina și Rusia nu mai este deja unul local, întrucât sancțiunile impuse Rusiei l-au transformat într-un război economic global.

În opinia sa, acum este clar pentru toată lumea că ar trebui să ne așteptăm la un război prelungit, ar trebui să ne pregătim pentru faptul că acest război va continua în vecinătatea noastră anul acesta, dar și anul viitor. Potrivit premierul de la Budapesta, acesta este motivul pentru care securitatea și protecția suveranității economice și naționale a Ungariei au devenit o problemă mai importantă ca niciodată pentru țară, fapt pentru care a decis crearea unui fond național pentru apărare.

”Am retras soldații simpli de la granițe, am creat unități speciale de armată la frontiere, iar acum este nevoie de mai mulți militari, care trebuie să se pregătească să își apere țara”, a subliniat el.

Potrivit evaluării lui Viktor Orbán, războiul îi îngrijorează pe oameni, ei îi urmăresc evenimentele, dar ceea ce afectează direct familiile maghiare este în prezent inflația.

Premierul a precizat că, înainte de alegeri, evaluările Budapestei arătau că economia se va dezvolta într-o manieră previzibilă și pozitivă, în ciuda războiului. Însă, din cauză că la Bruxelles au fost acceptate sancțiuni economice și comerciale împotriva Rusiei, inclusiv sancțiunile privind importurile de petrol, apoi cele care au vizat gazele naturale, din luna iunie încoace prețul gazelor naturale s-a dublat într-o lună și apoi s-a triplat în luna următoare.

Premierul a subliniat că, dacă sancțiunile ar fi ridicate, prețurile s-ar înjumătăți imediat, iar inflația ar scădea și ea.

Fără sancțiuni, economia Europei și-ar recăpăta puterea și ar evita recesiunea care se profilează, a mai spus el.

Potrivit lui Orbán, atunci când sancțiunile au fost impuse de către Bruxelles, la începutul verii, birocrații europeni promiseseră altceva, și anume că sancțiunile sunt menite să slăbească Rusia, nu popoarele europene. Încă de atunci, mai adaugă premierul maghiar, a devenit clar că sancțiunile introduse provoacă mai multe daune Europei decât Rusiei.

Potrivit informațiilor citate de publicația maghiară, va exista o oportunitate politică importantă pentru revizuirea regimului de sancțiuni în luna noiembrie, așa că Orbán le-a cerut parlamentarilor săi fideli să facă tot posibilul pentru a se asigura că Europa va retrage aceste sancțiuni cel târziu până la sfârșitul anului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!