Președintele prezintă sursele de finanțare ale autostrăzii Gdansk-Constanța. BRUA, prioritar

,
Autor:    -  
Viacarpatia
Traseul Via Carpatia la profil de autostradă

Timp de citire: 2 minute

Președintele Klaus Iohannis a dat detalii despre proiectul uriaș de infrastructră anunțat recent, care urmează să lege Constanța de portul Gdansk din Polonia. Șeful statului a participat la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, organizat online, în care a fost discutat proiectul.

Inițiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră. De altfel, obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale, așa numitul proiect BRUA, și trecerea la implementarea fazei a doua”, a spus Iohannis, citat de Digi24.

În domeniul transportului, am ținut să subliniez importanța deosebită din punct de vedere economic și strategic a liniei de cale ferată numită Rail2Sea, care leagă porturile Constanța și Gdansk, precum și a traseului rutier transeuropean Via Carpatia.

Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și, de aceea, pe lângă resursele financiare provenite din Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, ar trebui utilizate fonduri guvernamentale, fonduri europene, precum și fondurile anunțate de Statele Unite ale Americii”, a adăugat el.

Pe teritoriul României autostrada ar putea fi construită în una din următoarele trei variante:

Varianta A: Episcopia Bihor – Cluj Napoca – Câmpia Turzii – Teiuş – Coşlariu – Sighişoara – Braşov – Predeal – Ploieşti – Bucureşti – Feteşti – Constanţa. Străbaterea acestei variante ar dura 11 ore, conform estimărilor.

Varianta B: Curtici – Arad – Deva – Simeria – Alba Iulia – Coşlariu – Sighişoara – Braşov – Predeal – Ploieşti – Bucureşti – Feteşti – Constanţa. Această variantă ar putea fi străbătută în 10 ore şi 40 de minute.

Varianta C: Curtici – Arad – Timişoara – Caransebeş – Orşova – Turnu Severin – Craiova – Roşiori – Bucureşti – Feteşti – Constanţa. Aceasta ar fi cea mai scurtă variantă, străbaterea ei durând 10 ore şi 15 minute.

Toate cele trei propuneri pot fi consultate în fişa de proiect, de la pagina 76.

Ambasadorul american la București a vorbit recent despre o autostradă și o cale ferată care să lege portul Constanța de portul polonez Gdansk. Practic, e un coridor economic de transport, care are și o componentă importantă de securitate. Declarația ambasadorului american se referă la un proiect de colaborare din cadrul Inițiativei Celor 3 Mări, a explicat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Declarația ambasadorului american se referă la acest proiect de colaborare între națiunile între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică (Inițiativa Celor 3 Mări – n.r.). Evident, aliatul american este un actor important, suntem extrem de bucuroși că și Germania participă. Cred că de la Summitul Celor 3 Mări de la București Germania a început să participe la acest efort”, a subliniat nr. 2 în NATO, Mircea Geoană.

Pe de altă parte, „dacă ne uităm puțin la ideea despre un coridor de la Gdansk până la Constanța este, de fapt, fostul coridor nr. 9 al Uniunii Europene, care a fost pus pe hartă în urmă cu aproape două decenii”, a menționat Mircea Geoană, fost ministru de externe al României.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!