Prețul petrolului scade cu 3% pe măsură ce temerile legate de aprovizionare se risipesc


Autor:    -  
oil platform, offshore platform, oil rig
Fotografie de 466654 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Petrolul a scăzut vineri cu peste 2 dolari pe baril, fiind pe cale să înregistreze al doilea declin săptămânal, din cauza îngrijorărilor legate de slăbirea cererii din China și de noi creșteri ale ratelor dobânzilor din SUA, potrivit Reuters.

Petrolul Brent a scăzut cu 2,82 dolari, sau 3,1%, la 86,96 dolari pe baril, la ora 13:20 p.m. EST (1820 GMT), după ce a atins cel mai scăzut nivel din 28 septembrie, la 85,80 dolari. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,63 dolari, sau 3,2%, la 79,01 dolari.

Ambele repere se îndreaptă spre a doua pierdere săptămânală, Brent-ul fiind pe cale să înregistreze un declin de aproximativ 9%, iar WTI-ul se îndreaptă spre un recul de 10,5%.

Ca parte a acestei alunecări, structura de piață a ambelor repere petroliere s-a schimbat în moduri care reflectă îngrijorările legate de reducerea ofertei.

Țițeiul a fost aproape de maxime record la începutul acestui an, deoarece invazia Rusiei în Ucraina a sporit aceste îngrijorări. În plus, contractul futures pe prima lună a urcat până la o primă uriașă față de contractele cu scadență ulterioară, un semnal că oamenii erau îngrijorați de disponibilitatea imediată a petrolului și erau dispuși să plătească foarte mult pentru a asigura aprovizionarea.

Aceste preocupări legate de aprovizionare sunt în curs de dispariție. Contractul WTI actual se tranzacționează acum cu un discount față de luna a doua , o structură cunoscută sub numele de contango, pentru prima dată din 2021, au arătat datele Refinitiv Eikon.

Această condiție îi va avantaja, de asemenea, pe cei care caută să pună mai mult petrol în stocuri pentru mai târziu, mai ales că stocurile sunt încă la niveluri scăzute.

Brent se afla în continuare în structura opusă, de backwardation, deși prima Brentului apropiat față de barilul care se încarcă în șase luni a scăzut până la 3 dolari pe baril, cel mai mic nivel din aprilie.

China, despre care sursele spun că încearcă să încetinească importurile de țiței de la unii exportatori, a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19, în timp ce speranțele pentru creșteri mai puțin agresive ale ratelor de dobândă în SUA au fost diminuate de remarcile unor oficiali ai Rezervei Federale în această săptămână.

“Situația din China cu COVID continuă să bântuie această piață”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York. “Atât de mult optimism este pus în preț pe piață de îndată ce încearcă să spună că se va redeschide, dar apoi realitatea de pe teren este complet opusă acestei analize pline de speranță.”

În timp ce interdicția Uniunii Europene asupra țițeiului rusesc se profilează la 5 decembrie, perspectiva ca mai mulți barili din Rusia să preseze piața spot a țițeiului a cântărit, de asemenea, asupra prețurilor futures.

Preocupările legate de recesiune au dominat săptămâna aceasta, chiar și în condițiile în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, au restrâns oferta.

“Pe partea de cerere, există îngrijorări legate de o încetinire economică”, a declarat Naeem Aslam, de la Avatrade. “Calea celei mai mici rezistențe pare să fie înclinată în jos”.

Se așteaptă ca Fed să majoreze ratele cu un procent mai mic, de 50 de puncte de bază (bps), la ședința de politică monetară din 13-14 decembrie, după patru majorări consecutive de 75 de puncte de bază, potrivit unui sondaj Reuters.

OPEC+, care a început o nouă rundă de reduceri ale ofertei în noiembrie, organizează o reuniune de politică monetară pe 4 decembrie.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!